Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.

137 de morți în prima zi de război

În prima zi de război mai multe regiuni din Ucraina au fost ocupate de ruşi. Vorbim despre Insula Șerpilor, sau de zona centralei nucleare de la Cernobîl. Potrivit președintelui Zelenski, 137 de ucraineni au murit în prima zi a ofensivei ruse. ,,Conform datelor preliminare, astăzi am pierdut 137 dintre eroii noștri – cetățenii noștri. Militari și civili. Dintre ei, 10 sunt ofiţeri. Sunt 316 răniţi. Pe Insula Șerpilor, apărând-o până capăt, toți grănicerii au murit eroic” a declarat președintele Ucrainei.  Volodimir Zelenski spune că în ciuda pericolului nu va pleca din Kiev. „Conform informațiilor noastre, inamicul m-a identificat ca fiind ținta numărul unu. Familia mea este ținta numărul doi. Ei vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic prin distrugerea șefului statului.”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedinele Ucrainei.

Mobilizare generală

Bărbaţii ucraineni cu vârsta între 18 şi 60 de ani nu au voie să plece din ţară. Preşedintele Zelenski a ordonat o mobilizare militară generală. Într-un comunicat oficial al ministerului de interne ucrainean se arată că odată cu introducerea legii marțiale, plecarea din ţară a bărbaţilor care fac parte din categoria de vârstă 18-60 de ani este interzisă. „Serviciul de Frontieră al Ucrainei informează că, din cauza intrării legii marţiale în Ucraina, plecarea din Ucraina este temporar restricţionată pentru o categorie de cetăţeni. În special, este interzisă părăsirea Ucrainei de către ceţăţenii ucraineni de sex masculin, cu vârstă între 18 şi 60 de ani. Această normă se va aplica pentru perioada regimului juridic al legii marţiale”, precizează comunicatul oficial emis de ministerul de interne ucrainean. Potrivit agenţiei de presă Russia Today, Rusia ar fi pregătită să negocieze predarea Ucrainei, sub condiţia ca Ucraina să nu permită să fie adus armament pe teritoriul ei şi să rămână neutră, să nu se alăture NATO.  De teama confruntărilor şi a bombardamentelor, locuitorii din mai multe oraşe, inclusiv din Kiev, Harkov sau Dnipro s-au adăpostit în stațiile de metrou.  Atacurile au fost lansate de pe teritoriile Rusiei şi Belarusului şi de pe Marea Neagră. Războiul a forţat zeci de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele.

Au intrat în Kiev

Ministerul Apărării din Ucraina a  confirmat faptul că armata rusă, inclusiv tancuri, au păstruns printr-o porțiune din Kiev. Au venit rapoarte despre mai multe explozii în sau în jurul capitalei ucrainene Kiev. Cel puțin un bloc de apartamente din capitală a fost grav avariat, rapoartele spun că trei persoane au fost rănite. Președintele ucrainean Zelensky spune că rușii vor să distrugă Ucraina din punct de vedere politic, lichidându-l.  Locuitorii orașului petrec noaptea în adăposturi subterane, pe fondul avertismentelor de raid aerian.  Președintele Vladimir Putin apără invazia, spunând că nu există altă cale de a apăra Rusia.  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se declară „convins” că președintele rus Vladimir Putin va încerca să răstoarne guvernul ucrainean. Într-un interviu acordat radiodifuzorului american ABC,   Blinken a spus că face parte din „planul rusesc” de a ataca capitala Kiev și alte orașe mari din Ucraina, împreună cu lansarea unui atac în mai multe direcții asupra țării din nord, est și sud.    Blinken a mai spus că un atac rusesc dincolo de Ucraina este „o posibilitate”, dar a reiterat angajamentul SUA de a-și apăra aliații NATO, avertizând că „un atac asupra unui membru al NATO este un atac asupra tuturor membrilor NATO”. ,,Președintele a fost foarte clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Cred că acesta este cel mai puternic mijloc de descurajare împotriva președintelui Putin care trece dincolo de Ucraina”, a spus el.

Apel către Formatul București 9

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat vineri un apel către statele din Formatul București 9 (B9), solicitând asistență în apărarea împotriva forțelor ruse, dar și sancțiuni și presiuni asupra Moscovei, pentru a pune capăt ostilităților.  Formatul B9 înseamnă  România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania. ,,Noi ne apărăm libertatea şi pământul. Dar avem nevoie de o asistenţă internaţională eficientă. Am discutat despre asta cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. M-am adresat către B9 în legătură cu asistenţa în apărare, sancţiuni şi presiuni asupra agresorului. Împreună trebuie să aşezăm Rusia la masa negocierilor”, a transmis Zelenski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here