Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că pentru obţinerea sumei de bani reprezentând renta viageră agricolă aferentă anului 2021, rentierii agricoli se pot prezenta începând cu  1 martie, până la data de 31 august 2022, personal ori prin mandatar/curator/tutore, la oricare Centru judeţean al APIA,  cu următoarele documente, în original:

  •  carnetul de rentier agricol;
  •   actul de identitate al solicitantului;
  •   decizia de la comisia de expertiză medicală – pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală gradele I  și II
  •   procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă pentru tutore
  •   contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011
  •  extras de cont în lei pe numele rentierului agricol,
  •   declarația pentru obţinerea vizei anuale

Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată,  prin mandat poştal sau virament bancar.  

Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului 

În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2021poate fi încasată de moştenitorii săi, cu condiţia respectării prevederilor art.8 din Legea 247/2005 Titlu XI, și a depunerii la oricare Centru APIA, până la data limită 15.10.2022, a cererii de moștenitor însoțită de următoarele documente justificative:

  • carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu în original);
  • copie a certificatului de deces;
  • copie a actului de succesiune (certificat de moştenitor sau certificat de calitate de moştenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ”definitivă”);
  • copie B.I/C.I./paşaport al moştenitorului;
  • împuternicire/declaraţie notarială din care să reiasă acordul celorlalţi moştenitori privind solicitarea şi încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original)
  • extras de cont pe numele moștenitorului.

2 COMENTARII

  1. Sunt rentier agricol mai multi ani.In anul 2022 nu am primit renta viagera.Va rog mult sa-mi spuneti daca ceva nu este in ordine.Carnetul de renta l-am vizat in fiecare an.
    MOCUTA NICOLAE,ZALAU,Judetul SALAJ.Va multumesc.

  2. Sunt o persoana cu dizabilitati si rentier agricol,anul acesta nu am putut să vizeze carnetul din cauza stării precare a sănătății mele cat si a stări de sănătate a sotului meu care este mandatarul meu ,dar și el soțul este o persoana cu handicap și nu se poate deplasa .În anii 2020 și 2021 viza carnetului mi sa facut telefonic de către agenției anul acesta am asteptat sa fiu contactată pentru viza tot telefonic dar am fost anunțată telefonic la solicitarea mea daca sa vizat carnetultot asa ca in anii precedenți și mi sa notificat o adresa nr.52.din 05.08 2022 in care mi se cere sa prezint documente medicale sau alte motive pentr a lua in considerare,cererea de avizare peste termen pe care l am depășit din cauza stării de sănătate precare a mea cat si a mandatarului meu soțul Mihalcea Constantin .Am trimis documentele la agenție prin e mailuri repetatecu actele motivate .Astăzi ca sa se incheie această cerere ,raspuns la cerere printr-un e mail trimis de agenție in numele Directorului General ca nu se poate aproba viza peste termen .Am sa fac o un memoriu la Dl ministru PETRE DEAEA sa dispună cercetarea abuzului birocratic de care am fost dezavantajate. La memoriu am sa atașeze toate documentele pe care nu le ati luat in considerare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here