FOTO: alba24.ro

Modificarea legii pensiilor va aduce noutăți pentru românii cu cele mai mici pensii din țară, foștii muncitori la cooperativele agricole de producție din perioada comunistă, mai cunoscute drept CAP-uri. Fostul ministru al muncii, Violeta Alexandru, a postat o variantă a legii, potrivit căreia primarii vor putea atesta calitatea de fost muncitor la CAP a unei persoane, dacă nu se mai găsesc documentele din perioada respectivă. Tot primarii sunt cei care trebuie să caute arhivele și registrele și trebuie să solicite informații de la casele de pensii.

”O posibilă variantă pentru a găsi o rezolvare și la problema câtorva mii de persoane în vârstă și foarte în vârstă care au lucrat la CAP, dar care nu au nici un venit. Aceștia nu aveau contracte de muncă așa cum aveau, de exemplu, cei din IAS-uri. Evidența muncii lor se ținea și în ore (nu întodeauna în cel mai fidel mod pentru că se puteau transfera normele de la o persoană la alta) și erau remunerați cu bani și cu produse. Așa funcționau lucrurile, nimeni nu știa ce vremuri vin. Așa cum erau evidențele, mai grav mi se pare că nu s-au păstrat cu grijă documentele la momentul desființării CAPurilor. Deși nu este mult text scris în această propunere, proiectul are în spate o perioadă de documentare, inclusiv pe teren și o dorință de a veni cu o soluție pentru acești bătrâni. (…)

Până la forma finală a acestui proiect, am consultări și cu asociațiile de profil ale primarilor pentru care văd un rol activ în această chestiune. M-am gândit ca acolo unde există minime informații privind munca unei persoane în CAP, primarul să aibă posibilitatea să certifice acea perioadă de muncă, pe propria răspundere. Iar casele de pensii să accepte aceste declarații pentru stabilirea stagiului de cotizare fără solicitarea altor documente suplimentare (state de plata, registre, etc). Nu este vina acestor oameni că documentele lor s-au pierdut, s-au deteriorat pentru că nu au fost păstrate corespunzător de când au fost predate primăriilor (în anii ‘90).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here