Războiul din Ucraina intră în cea de-a noua zi, cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse, stârnind îngrijorare în întreaga lume. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei.

Vineri dimineață,  serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul, însă centrala este sub controlul rușilor. Nivelul de radiații este în prezent normal. Kievul acuză Moscova că recurge la „teroarea nucleară”.

„Personalul operaţional monitorizează situaţia de la reactoarele centralei”, au informat pe social media autorităţile locale. Acestea au adăugat că eforturile depuse au ca obiectiv asigurarea faptului că operaţiunile sunt în conformitate cu cerinţele de securitate.

Ucraina a anunţat că forţele ruse au atacat centrala în zorii zilei de vineri, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală. Ulterior, echipele de intervenţie ucrainene au anunţat că reuşit să stingă incendiul la ora locală 06:20 (04:20 GMT).

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în următoarele ore pentru a discuta despre această situație.

Joi trupele rusești au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. A avut loc o a doua rundă de discuții între Ucraina și Rusia, iar singurul lucru convenit a fost realizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, răniților și pentru aprovizionarea cu ajutoare și alimente.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here