Războiul înseamnă suferință, moarte, distrugere și multe pagube.  Peste 2 milioane de ucraineni au părăsit țara căutând pace și siguranță pentru viețile lor.  România   este țară de tranzit pentru sute de mii de refugiați, unii dintre ei exprimându-și intențiile de a se stabili aici, dar majoritatea iau drumul Occidentului. Sunt mame cu copii și bătrâni care au plecat din calea războiului nemilos. Și-au văzut locuințele distruse, iar printre obuze au reușit să ajungă la granițe, plecând care încotro. Românii au dovedit că pot empatiza cu suferințele semenilor lor și au întins o mână refugiaților. Au ajuns și în Țara Făgărașului familii de ucraineni. 26 de persoane, adulți cu copii și bunici, au fost cazați la Centrul Orizontul Speranței al Fundației Regen de la Săvăstreni unde angajații organizației le-au oferit toate cele necesare pentru a se simți ca acasă, dar în siguranță.

Familie de balerini din Odessa, la Săvăstreni

Katya  și Viktor  Tomashek sunt balerini renumiți de la Teatrul Academic Național de Operă și Balet din Odessa și au un copil de 4 ani. Au plecat din calea războiului în grabă. Au ajuns la Săvăstreni, la Centrul Regen,  în ziua de 26 februarie.  După un drum greu și obositor au fost primiți cu căldură de soții Petry și Kyle Groza de la Fundația Regen care le-a oferit tot ce aveau nevoie pentru a se simți în siguranță. Își doresc, așa cum explică Petry Groza, să rămână în România să încânte și  publicul de aici. ,,Au trimis oferte la Operele și teatrele din Iași, Cluj, Brașov și Sibiu pentru a obține locuri de muncă. De la unele au primit deja răspunsuri pozitive, rămâne ca ei să aleagă orașul“ a spus Petry Groza. Viktor a fost solicitat în aceste zile la Opera din Paris  și a onorat invitația împreună cu echipa lor. La centrul din Săvăstreni a rămas Katya și copilul lor. Opera Națională din Odessa este o bijuterie a orașului,  construită în 1810,   în care au activat  marii artiști ai lumii. Ucrainenii spun că dacă va începe bombardamentul, Odessa va cădea doar când va cădea Opera Națională. Până în prezent orașul nu a fost, din fericire, bombardat.

Mame cu copii și bunici

Din Odessa au ajuns la Săvăstreni mai multe familii cu copii. ,,O familie cu 4 copii, două bunici și un bunic,  familia de balerini cu un copil, doi părinți cu 2 copii, o mămică și doi copii care au sosit luni, 7 martie. Din Kiev, avem o familie cu 3 copii, cel mai mic de 10 luni și bunicii lor, o altă familie cu 3 copii și o bunică. Această familie a ajuns duminică după ce a făcut până la graniță 3 zile. Au venit 6 într-o  mașină veche,  au ajuns obosiți, dar cu bine. Vom mai primi o doamnă cu un copil pe care o vom lua de la graniță, de la Siret“ a declarat directorul fundației Regen, Petry Groza. Unii dintre refugiații de la Săvăstreni vor să ajungă în țări din Europa sau SUA, dar unii își doresc să se întoarcă acasă după ce războiul se va termina. ,,Unii vor să plece în alte țări dar nu actele necesare. Este o mare problemă. În SUA este foarte greu să ajungă cei care își doresc să se stabilească acolo. Încercăm să-i ajutăm cu documentele. Am sunat la Ambasada SUA  de unde ni s-a spus că nu au legislație pentru a primi refugiați din Ucraina“ a explicat Petry Groza.

Regen, fundația care se implică social

Fundația Regen a fost înființată în 2015, iar investiția de la  Săvăstreni a fost un proiect demarat încă din 2006. ,,Am cumpărat terenul și am construit de la zero această clădire cu destinația Centru de tranziție pentru tinerii care nu au unde să locuiască. Centrul Orizontul Sperantei se intinde pe 750 de metri  pătrati desfășurați și cu un teren de peste 3000 de metri pătrați. Cele trei nivele ale clădirii cuprind următoarele facilități: apartament director executiv plus dormitoare pentru oaspeți, demisol: sală de fitness, parter: birouri, grupuri sanitare, dormitor de oaspeți, bucătărie, sală de mese, sală de studio, etaj: 9 dormitoare, 2 spălătorii, mansardă: neterminată. Pe viitor dorim să construim mai multe dormitoare pentru voluntari și echipe care doresc să vină ocazional  și să ne susțină. Alte facilități: internet WI-FI, jocuri (Darts, masă de ping-pong, teren de volei, fotbal), parcare“ a explicat directorul  Groza. Acest centru este folosit acum pentru refugiații din Ucraina. ,,Cu angajații fundației (4 persoane) și voluntari reușim să asigurăm funcționalitatea centrului, mai ales că persoanele cazate se autogospodăresc. Ne susțin cu donații Primăria Recea, agenți economici (Grupama) și Biserica Baptistă din Făgăraș cât și multe alte persoane din Țara Făgărașului. Cu ce avem acum putem susține câteva luni grupul de refugiați“ a adăugat Petry Groza, directrul fundației Regen.

Gheorghe Lazea, primarul comunei Recea: ,,Îi ajutăm pe cei care ajung în comuna noastră“

Primăria Recea susține persoanele din Ucraina care ajung în comună. ,,Primii refuguați din zona Făgărașului au ajuns la Săvăstreni, la Centrul Orizontul Speranței al Fundației Regen. I-am vizitat împreună cu viceprimarul comunei pe refugiați și ne implicăm cu ceea ce au nevoie,  bunuri și vom face și o colectă de bani“ a spus Gheorghe Lazea, primarul comunei Recea.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here