Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)  eliberează, începând cu data de 16 martie a.c.,  adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe (schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale). Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare, nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente.

  • Am venit în întâmpinarea nevoii de capital pe care o au fermierii,sprijinindu-i să acceseze soluții de creditare în condiții avantajoase pentru derularea în bune condiții a activităților curente, până la încasarea subvențiilor cuvenite ”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Respectivele adeverințe  confirmă că fermierul  a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022,  suprafața determinată la plată pentru schemele de plată, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisăîn aplicația IPA online și înregistratăîn IACS. Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.  APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție   soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here