Păstrăvăria Albota cu puncetele de lucru de la Arpașu de Sus și Cârța au rămas fără păstrăvi. Și asta după ce Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu, Unitatea Locală de Decizie, condus de prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a aprobat marți, 22 martie 2022,  în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi. Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării și analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv, titrează mesageruldesibiu.ro. Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul păstrăvăriei în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori. ,,Nici nu am auzit de această boală la păstrăvi, dar a fost descoperită de autorități. Este o mare pagubă pentru Păstrăvărie, dar trebuie să se conformeze regulilor sanitare“ a spus Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaș.

 În zona de protecție intră  Ucea și Victoria alături de localitățile din județul Sibiu

După finalizarea operațiunilor de dezinfecție timp de 6 săptămâni se instituie vidul sanitar, perioadă în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat. Zona de protecție în jurul focarului este stabilită pe o raza de 5 km, cuprinzând localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și  localitățile Ucea și Victoria. Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boală).

Repopularea cu păstrăv, doar după lichidarea focarului

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV. Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare. Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here