FOTO: adevarul.ro

Aruncând uleiul alimentar uzat în circuitul de apă, riscăm ca pe ţevi să apară, în timp, depuneri care blochează drenajul apei menajere. Puţini români ştiu însă că acest ulei poate fi reciclat şi predat chiar şi în supermarket, scrie adevarul.ro. Asociaţia Energia Inteligentă a lansat un proiect de educare a populaţiei în privinţa poluării provocate de aruncarea uleiului alimentar uzat la gunoi sau la chiuvetă şi modalitatea în care acest ulei poate fi reciclat şi poate aduce alt ulei bun de folosit în schimb.

Ce trebuie să faci

Asociaţia recomandă ca, după ce termini de gătit, să laşi uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecoară-l pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare. Apoi pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare specializate pentru a fi trimis spre reciclare.

Este foarte important să eviţi amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deşeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.

De ce să colectăm şi să reciclam uleiul uzat

  • pentru a proteja sursele de apă
  • pentru a proteja organismele vii
  • pentru a proteja sistemele de alimentare cu apă şi canalizare
  • pentru a contribui la economia naţională

Ce este biodiesel

Deşi iniţial uleiul alimentar uzat a fost privit drept un deşeu, în ultimul deceniu el a devenit o marfă valoroasă, fiind folosit ca ingredient în obţinerea de biocombustibili şi ulei pentru încălzirea locuinţei.   Potrivit Stratos, uleiul alimentar uzat prezintă proprietăţi de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluţii de curăţare, dar şi în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.   În plus, un beneficiu semnificativ pentru biocombustibilii obţinuţi din uleiul de gătit reciclat este faptul că aceştia ard curat, având un conţinut redus de carbon. Cu alte cuvinte, nu produc monoxid de carbon. Aşadar, biodiesel-ul este un combustibil creat din rafinarea uleiului de gătit folosit. În plus, pentru a utiliza biodiesel, nu este nevoie de modificarea vehiculul, se foloseşte ca un diesel normal.   Dieselul pe care îl cumpărăm la pompă conţine 5% biodiesel, amestecat în condiţiile legii. Însă, utilizarea biodieselului obţinut din deşeuri de uleiuri vegetale este una dintre cele mai verzi modalităţi de a alimenta motoarele diesel, având în vedere că este un combustibil obţinut din deşeuri. În procent de 100%, uleiul vegetal rezidual pe care îl colectăm este reciclat şi rafinat în biodiesel.

Unde putem preda uleiul alimentar uzat

Deşi în România nu există o infrastructură de colectare a uleiului uzat foarte dezvoltată, persoanele particulare au posibilitatea de a preda recipientele cu ulei, colectate, în incinta unor supermarketuri sau benzinării. Aşadar, odată colectat separat şi necontaminat în recipientul ales, uleiul alimentar uzat este pregătit pentru a fi predat la punctele de colectare specializate sau poate fi preluat de la tine de acasă pentru a fi trimis spre reciclare. Hartareciclarii.ro a întocmit o listă a companiilor care pot prelua acest deşeu.

  •  Uleiul folosit poate fi dus şi în cel mai apropiat hypermarket Auchan, de unde acesta va fi transportat şi reciclat în biodisel de către un reciclator autorizat. În funcţie de cantitatea predată, prin intermediul unor parteneri, Auchan îşi recompensează clienţii cu alte produse – apă plată sau detergenţi de vase. Auchan îşi propusese să colecteze 100.000 de litri de ulei alimentar uzat până la finalul anului 2021. A ajuns deja la 122.000 de litri, după cum au anunţat oficialii companiei.
  • La fiecare 3 litri de ulei folosit, Carrefour oferă la schimb 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, primeşti 2 litri de ulei proaspăt. Acţiunea este implementată cu sprijinul organizaţiei ”Respiră Verde”, care va colecta şi procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil şi alte derivate.
  • Green Environment colectează şi de la persoanele fizice cu transport gratuit. Condiţia pentru deplasare este să existe cantitatea minimă de 5 litri.
  • OilRight colectează uleiul uzat de la persoanele fizice şi transformarea lui în lumânări.   Orice litru de ulei utilizat se transformă în 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here