Fabrica de Pulberi Făgăraș și Pirochim Victoria primesc încă o gură de oxigen prin ștergerea datoriilor față de bugetul de stat. Așa cum susțin inițiatorii  OUG, ștergerea datoriilor le-ar salva de la faliment. Sunt 10 societăți din ograda Romarm care vor beneficia de ștergerea datoriilor în sumă de 137 milioane de lei. Această sumă reprezintă numai 7% din totalul datoriilor acumulate de aceste 10 companii. Pe de altă parte, Romarm anunță pentru 2022 un profit de 700.000 lei, dublu față de anul trecut.

Fabrica de Pulberi înregistrează pierderi

Producția de pulberi la Făgăraș a început în anul 1939, fiind primele produse fabricate pe platforma chimică. Între 1991 și 2000 a existat o retehnologizare  pentru mai multe linii de producție a explozibilor de mare putere, iar, în 2000, a fost dată în funcțiune  o instalație de nitrare unde s-a produs TNT. În aceeași perioadă Combinatul Chimic Făgăraș s-a divizat în Nitramonia și Rompiro/Uzina de Produse Speciale, ultima intrând apoi în faliment. Astfel, în 2006, s-a înființat Fabrica de Pulberi Făgăraș. Această unitate a intrat sub controlul Companiei Naționale Romarm în 2001, alături de alte 14 fabrici de explozivi din țară. Fabrica de Pulberi Făgăraș este singurul producător de explozibili și propulsoare solide din România. Chiar dacă aparține de CN Romarm și produce sortimente de explozivi ce sunt căutate pe piața în domeniu, situația economică a Fabricii de  Pulberi nu este de invidiat. Înregistrează pierderi în fiecare an, iar promisiunile Guvernului privind investițiile se lasă așteptate. Doar din 4 în 4 ani, se vorbește de retehnologizarea instalațiilor, investițiile promise ajungând la milioane de euro.  Conform bilanțului societății, în decembrie 2017 (ultimul publicat pe site-ul Romarm),  aceasta a înregistrat o pierdere în valoare de 744.055 lei, însemnând 3,54% din capitalul propriu de  21.226.814 lei. Datoriile curente ale societății reprezintă 23,52% din capitalul acesteia, așa cum prezintă raportul de audit realizat de o firmă specializată. Cheltuielile cu personalul depășesc 5,7 milioane de lei din care 4,7 milioane de lei reprezintă salarii și indemnizații. Datoriile înregistrate la 31 decembrie 2017 sunt în sumă de 5 milioane de lei. În prezent, la Fabrica de Pulberi Făgăraș sunt 192 de angajați.

Pirochim Victoria nu mai produce nimic

Istoria acestei fabrici începe  înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, când statul român a decis să construiască o fabrică de armament. În 1936, Ministerul Înzestrării Armatei a desemnat o firmă germană să proiecteze și să construiască o fabrică pentru producerea de pulberi fără fum. Un an mai târziu, un decret regal a stabilit locația și statutul legal pentru începerea lucrărilor, care au fost oprite în 1942, din cauza războiului. Decretul nr. 2849 din 23 august 1949 numește platforma Fabricile Ucea, iar lucrările reîncep. În primă fază, erau realizate doar produse speciale, dar, în timp, au fost asimilate noi produse chimice. În 1991, guvernul a decis să separe produsele speciale de restul fabricii și au transformat această parte într-o filială a Rompiro Făgăraș. În prezent, fabrica de produse speciale poartă numele de Pirochim Victoria și este filială a Companiei Naționale Romarm. De mai mulți ani însă, societatea înregistrează pierderi, iar pe poarta fabricii n-a mai ieșit niciun produs. Sub așa numita ,,convervare“, aici nu se mai produce nimic. Mai mult, platforma arată părăsită, pe multe clădiri și alei au crescut arbuști. ,,S-a furat tot ce s-a putut“ explică localnicii. Pirochim are datorii totale în valoare de 4,8 milioane de lei, conform bilanțului publicat la 31 decembrie 2018. Pierderea înregistrată la acea dată a fost de 327.074 lei la un capital propriu de 12.392.075 lei. Conform documentului cifra de afaceri netă înregistrată a fost de 156.898 lei. Cea mai mare datorie a societății este la bugetul local în valoare de 3,4 milioane de lei. Cheltuielile cu angajații sunt de 2,8 milioane de lei din care 2,7 milioane de lei înseamnă salarii și indemnizații. La Pirochim sunt încadrate 73 de persoane.

Evită falimentul prin ștergerea datoriilor

Pentru a oferi o gură de oxigen fabricilor din ograda Romarm și a se evita falimentul, Guvernul a decis să șteargă datoriile pentru 10 companii din industria de apărare din cele 15 existente.  Pe lista fabricilor vizate de proiectul OUG se află Fabrica de Pulberi Făgăraș și Pirochim Victoria. Aceste 10 fabrici au acumulat datorii la bugetul de stat în valoare de 137,2 milioane de lei. Motivul invocat  de guvernanți pentru această decizie: „se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico – financiară a operatorilor economici de interes strategic”. Cele 10 companii propuse pentru ştergerea datoriilor se încadrează în categoria principalilor furnizori de armament, muniţie şi material de război pentru forţele sistemului naţional de apărare, denumit în continuare FSNA. „Recentele evoluţii în plan geopolitic şi economic, respectiv apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României reclamă acţiuni concrete în vederea protejării intereselor naţionale, inclusiv prin acţiuni de asigurare a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, şi a unor capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională în vederea satisfacerii necesarului FSNA de produse militare, sensibile şi strategice, precum şi a serviciilor de mentenanţă necesare”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de act normativ. În Anexa proiectului de OUG  sunt menţionate următoarele companii din industria de apărare:

  1. Societatea Uzina Mecanică Bucureşti
  2. Societatea Uzina Mecanica Plopeni
  3. Societatea Uzina Automecanica Moreni
  4. Societatea Metrom
  5. Societatea Tohan
  6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraş
  7. Societatea Pirochim Victoria
  8. Societatea Uzina Mecanică Sadu
  9. Societatea Carfil
  10. Societatea Fabrica de Arme Cugir
  •  ,,Cele 137,2 milioane lei pentru cele zece companii reprezintă cam 7% din totalul datoriilor acumulate de acestea. Efectul acestei ştergeri este zero pentru industria de apărare”, a spus   Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA).

Romarm vrea profit în 2022

Cabinetul Ciucă a aprobat  bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs pentru Compania Naţională Romarm SA, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei. Conform hotărârii de guvern, Romarm va înregistra în cursul anului 2022 o creştere cu 97,83% a veniturilor totale ( de la aproape 145,3 milioane lei la peste 287,4 milioane lei, ca urmare în principal a creşterii cu 138,46% a veniturilor din vânzarea mărfurilor, care sunt strâns legate de contractele încheiate cu MApN la finalul anului 2021. Prin aceeaşi hotărâre de guvern s-a aprobat şi creşterea cu 97,76 a cheltuielilor totale (de la aproape 145 milioane lei la peste 286,7 milioane lei), fiind corelate cu creşterea veniturilor totale.

  • Investiţiile prognozate de Romarm pentru acest an ar urma să se ridice la peste 13,9 milioane lei. Finanţarea investiţiilor se va efectua din surse proprii, pe baza amortizării, precum şi din alte surse, prin finanţare de la bugetul de stat”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru.

Romarm propune în anul 2022 profit în valoare de 700.000 lei, în creştere cu 133,34% faţă de nivelul realizat la finalul anului 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here