FOTO: BizBrasov

Actele de stare civilă, naștere sau deces ale românilor se vor modifica. Decizia vine în urma unui act normativ promulgat de către Președintele României, Klaus Iohannis, și aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea acestor acte.

Mai exact, legea prevede că românii nu au voie să modifice sau să plastifieze aceste documente pentru că acest lucru va duce la anularea lor.

De asemenea, vor fi introduse restricții cu privire la numele date copiilor, dar și alte modificări în legătură cu eliberarea certificatelor de stare civilă.

Potrivit noii legi, prenumele declarat la data înregistrării nașterii nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte, iar schimbarea numelui și a prenumelui va fi posibilă la cerere în mai multe situații. De exemplu, pot solicita schimbarea persoanele care consideră că au nume ridicole sau prea lungi.

Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune o cerere la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, sau, după caz, la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărui/cărei rază teritorială își are domiciliul sau a avut ultimul domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate. Cererea se depune personal sau prin împuternicit cu procură specială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here