FOTO: europafm

Analiștii de politică externă Sergiu Mișcoiu și Șerban Cioculescu au vorbit la Europa FM despre posibile scenarii pe 9 mai.

Ce înseamnă termenul de 9 mai, explică Sergiu Mișcoiu, în timp ce Șerban Cioculescu spune că americanii au surse de informații foarte bune, însă, în contextul actual este puțin probabil ca Vladimir Putin să declare război Ucrainei.

„Acest termen de 9 mai cred că este, în primul rând, un fel de proiecție pe care ne-am făcut-o noi. Undeva în imaginarul occidental este ideea că pe 9 mai Putin va trebui să pună ceva pe masă și că există o nemulțumire în ceea ce privește operațiunea de până acum. Nemulțumirea există cu siguranță, însă termenul acesta de 9 mai noi l-am decretat cumva ca fiind un termen oficial până la care Putin ar trebui să decarteze ceva. Poate că ne va surprinde prin a nu face ceva special”, a spus Sergiu Mișcoiu la Europa FM.

„În media din Rusia, din câte am putut eu observa cu acces indirect, nu există niciun fel de așteptare specialîă în cee ace privește data de 9 mai. Și eu cred că Vladimir Putin ne va surprinde și va face una din două modalități: fie nu va face nimic în mod special pe 9 mai spunând că operațiunile continuă, că este o zi a victoriei, că actualul angajament al Rusiei în Ucraina dovedește încă o dată determinarea Rusiei de a lupta împotriva «neonaziștilor», «imperialiștilor» și așa mai departe. Fie va face un fel de buchet de realizări ceva mai puțin impresionante la prima vedere”, a adăugat Sergiu Mișcoiu.

Șerban Cioculescu: Vladimir Putin probabil că va prezenta succesele militare pe care le-a avut, așa limitate cum sunt ele, le va prezenta ca pe succese importante

Întrebat dacă este deplasată ideea de a declara război, Șerban Cioculescu a spus la Europa FM că: „Americanii au surse bune de informații, să nu uităm că Joe Biden este cel care a avertizat că războiul va avea loc și ceilalți spuneau că nu are rost să creem panică – uite că a avurt dreptate. Cumva, sursele americane ar putea fi bune, dar pe de altă parte, în contextul actual mă îndoiesc că Putin va declara război Ucrainei pentru că el deocamdată îi ține pe ruși în acea bulă informatică și vine data de 9 mai și probabil că va prezenta succesele militare pe care le-a avut, așa limitate cum sunt ele, le va prezenta ca pe succese mari, importante. Mai puțin în est, în zona Donbasului, cât mai ales în sud, în zona aceea învecinată cu Crimeea, zona de nord de Crimeea unde rușii au avansat totuși destul de mult. Eu cred că oricum va prezenta situația ca fiind una de succes și e puțin probabil că marea masă a rușilor vor constata că au fost mințiți”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here