Primele informații despre mult așteptatul program de finanțare pentru investițiile din comune, orașe și municipii, Anghel Saligny, au fost furmizate de  Ministerul Dezvoltării la sfârșitul săptămânii trecute.  Este vorba despre  52,5 miliarde de lei, bani proveniți din bugetul statului.  Ministrul a declarat că  fondurile vor fi repartizate  astfeș: 30 de miliarde lei pentru proiecte de drumuri și poduri, iar 22,5 de miliarde lei pentru  proiecte de apă și canalizare, iar media alocării e de 1,25 miliarde de lei pe județ.

Cele mai mari sume se duc spre județele:

  • Suceava – 1,66 miliarde lei
  • Olt – 1,6 miliarde lei
  • Argeș – 1,5 miliarde lei
  • Dolj – 1,5 miliarde lei
  • Iași – 1,5 miliarde lei
  • Teleorman – 1,5 miliarde lei

La polul opus se află Bucureștiul, dar și județul Brașov. Bucureștiul a primit cea mai mică alocare, de doar 175 milioane lei, urmat de Ilfov   cu 794 milioane lei, Brăila cu 849 milioane lei și Brașov, cu 890 milioane lei.  Din suma alocată județului Brașov, 381.7 mil lei sunt pentru apă și canalizare, iar 508,9 mil. lei pentru drumuri și poduri. Majoritatea primăriilor din județul Brașov au depus proiecte pentru finanțare din acest program.  Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.

  • „Am prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraș, municipiu, județ și sector, o sumă minimă. Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puțin o investiție, dacă cererea de finanțare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României și o finanțare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului”, a subliniat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here