FOTO: tuktuk.ro

Statul vrea să plătească 40 de euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România, transmite Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Se vor acorda 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus. Este vorba despre un proiect. Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează a fi de 1.200.

MAT a afișat pe site-ul propriu, spre consultare publică, proiectul schemei de ajutor de minimis privind susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activității de incoming, care are scopul de a stimula creșterea numărului de vizitatori străini în România, precum și prelungirea sejururilor acestora.

„Incomingul este deosebit de important, fiind o activitate de export pentru țară, prin contribuția de valută adusă în România de către vizitatorii străini. Din acest motiv, lansăm spre consultare publică schema de minimis care va contribui la repoziționarea noastră, ca destinație competitivă. Concret, cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru organizarea acestor pachete turistice vor fi decontate parțial cu fonduri de la bugetul de stat. Inițiativa va facilita activitatea economică a mediului privat, aspect ce se traduce în atragerea turiştilor străini, în creşterea încasărilor provenite din turism şi, prin urmare, în creşterea contribuţiei turismului în PIB”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, înseamnă 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România. Suplimentar, se vor acorda 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadru aceluiași sejur sau circuit turistic.

Valoarea totală estimată a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, respectiv de la data adoptării și până la 31 decembrie 2023, este de maximum 20.000.000 lei, în limita creditelor bugetare și de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat.

Numărul maxim al operatorilor economici care vor beneficia de sprijin se estimează la 1.200 (agenţii de turism organizatoare care pot derula turism de incoming), iar înscrierile în cadrul programului se vor realiza exlusiv digital, prin intermediul unei noi aplicații informatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here