FOTO: gds.ro

Legislația care stă la baza protecției animalelor a suferit o serie de modificări ce vizează înăspirea sancțiunilor aplicate celor care le maltratează, după ce o lege în acest sens a fost oficializată luni. Chiar dacă modificările sunt oficiale, ele se vor aplica începând de joi.

Legea 138/2022, care modifică Legea 205/2004 privind protecția animalelor, a apărut luni în Monitorul oficial și include în categoria relelor tratamente aplicate animalelor și zoofilia. Noua lege se aplică la trei zile de la apariție, adică de joi.

De asemenea, potrivit legii, de joi se majorează pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât sunt prevăzute în prezent, la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru:

  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor etc.;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioadă minimă specifică speciei pentru înțărcare;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Stăpânii care supun animalele de cel puțin două ori unor intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului sau despart, în mai multe ocazii, puii de mamă înainte de împlinirea vârstei minime vor rămâne fără ele. Acestea vor fi cazate în adăposturile care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii.

Pedepse cu închisoare de la un an și cinci ani sau amendă sunt introduse pentru:

  • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenție a animalelor.

De asemenea, dacă sunt condamnați pentru oricare dintre faptele prevăzute în listele de mai sus, instanțele vor putea să stabilească, printr-o măsură complementară, interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

Pedepse cu închisoare de la doi la șapte ani sunt introduse pentru următoarele infracțiuni:

  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • schinguirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilie.

Legea introduce o prevedere clară a ceea ce nu reprezintă infracțiune, respectiv sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

Nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, începând de joi, și anume cu amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile, vor putea, de asemenea, să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schinguite, dar și pentru cele supuse zoofiliei. În plus, vor avea același drept și dacă constată că animalul nu beneficiază de hrană sau apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Atenție! Aceste schimbări se vor aplica din 19 mai 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here