Se lucrează la modernizarea şi reabilitarea   drumului judeţean DJ 109, Beclean – Luţa – Ludişor (km 0+000 – km 9+084), pe lungimea dintre DN1 și Luța. În această perioadă se asfaltează această porțiune care n-a văzut asfaltul niciodată. Firma SC Diferit SRL are la dispoziţie, conform proiectului,  22 de luni pentru a finaliza lucrările de modernizare la DJ 109 în totalitatea lui, de 9,1 km. Finanțarea lucrărilor este asigurată de  la bugetul propriu al CJ Brașov, valoarea investiţiei fiind de 27.497.317,30 lei. Pe lângă înnoirea structurii rutiere, au fost reabilitate trei poduri, au fost modernizate podeţele transversale şi cele la drumurile laterale. Nu s-au uitat nici lucrări de colectare şi evacuare a apelor pluviale, consolidări la terasamente şi amenajări ale acceselor la proprietăţi.

  • „Modernizarea drumului DJ 109 este o investiţie pe care locuitorii comunei noastre o aşteaptă de zeci de ani şi care se realizează prin implicarea Consiliului Judeţean Braşov. Modernizarea acestui drum era esențială și acum se realizează“ a spus Claudiu Motrescu, primarul ccomunei Beclean.
  • Acordăm o atenţie deosebită proiectelor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere administrate de Consiliul Judeţean Braşov”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Lucrările au început în 2019

Lucrările de refacere a drumului judeţean DJ 109, în lungime de 9,1 kilometri, au început la finele anului 2019 cu refacerea podurilor.  La începutul lunii martie a.c. a fost  analizat stadiul lucrărilor când s-au întâlnit la sediul CJ Brașov Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului Braşov, Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean, reprezentanţii antreprenorului, SC Diferit SRL, şi specialiştii Direcţiei de Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din cadrul CJ Braşov care coordonează implementarea proiectului. „Termenul de finalizare a proiectului este preconizat în primăvara anului 2023, însă conform discuțiilor purtate astăzi, am primit asigurări din partea antreprenorului că va face toate demersurile necesare în vederea încheierii lucrărilor până la finele anului 2022, în cazul în care condițiile climato-tehnico-economice sunt favorabile“ a declarat Daniel Gligoraş, administratorul public al judeţului Braşov. Până la acea dată erau realizate cele trei poduri amplasate pe lungimea drumului, zidul de sprijin pentru amenajarea albiei unui afluent al pârâului Netotu,  lucrările la drumul din extravilanul și intravilanul localității Luța, asfalt  între extravilanul satului Luța şi intravilanul Ludișor (km 4+000 – 7+590),  balast pe sectorul de drum situat între extravilanul Ludișor şi extravilanul satului Voievodeni (km 7+590 – 8+870).   ,,Am încercat să sincronizăm proiectul nostru de modernizare a drumului judeţean 109 Beclean – Luţa – Ludişor cu lucrările la reţeaua de canalizare, astfel încât locuitorii comunei Beclean să beneficieze de o infrastructură de drumuri şi de utilităţi modernă”, a explicat  preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea

Exproprieri

Sătenii din comuna Beclean care deţineau parcele de teren în vecinătatea DJ 109, Beclean-Luţa- Ludişor, au fost expropriaţi pentru a se putea derula lucrările de modernizare la acest drum. Decizia  s-a oficializat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 121 din 16 aprilie 2021, prin care s-a stabilit şi cuantumul despăgubirilor pentru fiecare proprietar. ,,Fiecare persoană care a fost notificată în baza HCJ Brașov nr. 121 trebuia să se prezinte pentru despăgubire ” a spus primarul comunei Beclean, Claudiu Motrescu. Sumele necesare despăgubirii proprietarilor expropriaţi au fost asigurate din bugetul Judeţului Braşov. În comuna Beclean  s-a expropriat o suprafaţă de 15.035 mp, suma totală aprobată pentru despăgubiri fiind de 12.816,39 lei. Au fost  278 de poziţii afectate de procedura exproprierii, cea mai mică suprafaţă, de 5 mp, evaluată la  4,15 lei, iar cea mai mare parcelă, de 351 mp, aparţinând lui Ioan Boiţă, cu  291,33 lei. Şi UAT Beclean deţinea mai multe parcele, cea mai mare suprafaţă fiind de 298 mp, valoarea despăgubirii fiind de 247,34 lei.  Erau  vizate de expropriere şi parcele aflate pe raza comunei Voila,  fiind vorba de  151 parcele amplasate în localităţile Ludişor, Voivodeni şi extravilan, suprafaţa totală fiind de 11.020 mp,  sumele stabilite pentru despăgubire având valoarea totală de 9.692,52 lei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here