De sărbătoarea Înălțării Domnului, în fiecare localitate din Țara Făgărașului s-au organizat   slujbe religioase pentru pomenirea eroilor. Preoții din parohii, reprezentanții primăriilor, elevii și dascălii lor au participat alături de localnici la evenimentele desfășurate la monumentele ridicate în cinstea eroilor care și-au dat viața pentru neamul românesc.

Manifestare la monumentul eroilor din Făgăraș

La Făgraș au fost depuse coroane de flori la cimitirul eroilor, s-a oficiat parastas și s-au rostit alocuțiuni. Au participat localnici, oficialități,  senatorii de Țara Făgărașului Marius Toanchină și Irineu Darău, rerezentanții Armatei, consilierii locali și veteranii de război. Cu toții au adus un omagiu eroilor Făgărașului.

  •   Marius Toanchină, senator de Țara Făgărașului: ,,Ziua Eroilor este sărbătoarea națională pe care avem datoria să o sădim adânc în adn-ul națiunii noastre și a generațiilor viitoare. Astăzi vor bate clopotele tuturor bisericilor din România, ca un omagiu de prețuire și recunoștință adus tuturor eroilor care s-au jertfit de-a lungul istoriei, atât pentru independența și reîntregirea neamului românesc din urmă cu 100 de ani cât și pentru sacrificiul depus în cel de-al Doilea Război Mondial. România de care ne bucurăm astăzi cu toții a fost făurită prin sabie și prin foc, prin dăruirea, iscusința și deternimarea ostașilor noștri care au luptat și și-au dat viața pentru fiecare palmă de pământ, pentru fiecare codru și cătun românesc, iar familiile eroilor noștri făgărășeni cunosc foarte bine această istorie. Fie că vorbim de bătălia pentru Țara Făgărașului din Primul Război Mondial sau de bătăliile din cel de-al doilea, făgărășenii au demonstrat într-adevăr că nu pot fi cuceriți. Dragi făgărășeni, astăzi, poate mai mult ca niciodată trebuie să fim mândri de eroii noștri și să luăm exemplu din vitejia lor și din dragostea lor față de țară, să fim conștienți de contextul politic regional în care ne aflăm, de sunetul războiului care se apropie din nou de granițele noastre și să ne amintim de fiecare dată atunci când ne confruntăm cu o criză, că mai presus de orice, suntem cu toții regimente române, Moldova Muntenia, Ardeal și că în ale noastre piepturi păstrăm cu sfințenie același ideal. Glorie eternă eroilor români!“

La monumental eroilor din Victoria

La monumentul eroilor din Victoria amplasat în cimitir au fost comemorați eroii ale căror morminte au rămas necunoscute. S-au depus coroane de flori și s-a oficiat un parastas. Au participat autoritățile locale, elevi, profesori, localnici.

  • ,,În fiecare an, de sărbătoarea Înălțării Domnului, aducem un omagiu tuturor celor care au murit servindu-și patria, căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Recunoștință eroilor noștri!“ a spus  Camelia Bertea, primarul orașului Victoria.

Eroii din Rucăr

În fața monumentului din satul Rucăr, preotul paroh Silviu Goga a pomenit numele tuturor eroilor satului din Primul și al Doilea Război Mondial și din Rezistența Anticomunistă,  după care s-a cântat  ,,Veșnică pomenire“. Au participat sătenii care au depus flori la baza monumentului. Astfel de parastasuri au fost oficiate la Felmer, Ucea, Lisa, Ileni, Mândra, Beclean, Calbor, Șinca, Părău, Vad, Șercaia, Rupea, Viștea, etc.

Sărbătoare la Viștea de Jos

Comunitatea din Viștea de Jos l-a întâmpinat pe IPS Laurențiu, care a binecuvântat biserica satului care are hramul ,,Înălțarea Domnului“. După sfânta Liturghie oficiată de IPS Laurențiu și un sobor de preoți, a fost sfințit monumentul eroilor care a fost recent renovat.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here