Poligonul de la Cincu este începând cu 11 iunie locul de desfășurare pentru cele mai bune mijloace tehnice ale NATO.   Militarii francezi care fac parte din grupul de luptă al NATO în România au adus 50 de vehicule militare, tancuri şi transportoare blindate, iar belgienii alte  câteva zeci de mijloace tehnice.   În perioada 11-26 iunie de derulează un important și amplu exercițiu militar  la Cincu.   Se folosesc transportoare și se simulează un atac. Scenariul de lucru pe care l-au primit militarii români și belgieni este acela al unui atac asupra unei localități din Transilvania. Scenele de luptă par desprinse din filmele de acțiune, așa cum prezintă într-un reportaj TVR.

  •  „Să spunem între 20 şi 30 vehicule militare similare cu vehiculele batalioanelor de infanterie româneşti, multe maşini de sprijin, multe camioane pentru transport (…) pentru ca, atunci când va fi nevoie, să blocăm orice agresiune. Este o datorie, suntem partedinNATO, aşa că, dacă orice ţară NATO este ameninţată, vom răspunde. Dorinţa de a învăţa şi gândirea pozitivă, zâmbesc mereu şi comunică uşor cu băieţii mei. Militarii români?  Dacă începi cu „bună ziua” şi ai o engleză bună, abordându-i ca fraţi de arme, merge perfect” declară  Maior FLORENT, comandantul Forțelor Armate Belgiene în România.  
  •   „Ne antrenăm, corectăm unde este nevoie. Am avut exerciții bazate, majoritatea, pe luptă în mediul urban. Am făcut și schimburi de arme, să ne cunoaștem și noi tehnica și armamentul” declară sublocotenent Ilie Zgaibă, Batalionul 20 Infanterie Craiova:
  • Pentru grupul de luptă avem 50 de vehicule de contraatac, plus toate vehiculele logistice care le însoţesc. Transportoarele blindate sunt pentru infanterie, adică e un vehicul normal în care poate intra o echipă din opt sau zece militari” spune locotenent-colonel Adrien, comandant adjunct al Grupului de luptă al NATO în România:.
  •  
    Cred că la început este normal să ai acest sentiment de frică – ca o primă reacţie, dar aş spune că oamenii din România şi din Europa pot avea încredere în NATO, pentru că NATO le va apăra graniţele” spune locotenent-colonel Adrien, comandant adjunct al Grupului de luptă al NATO în România.

Grupul de luptă al NATO în România va avea în total o mie de militari. În iulie, trupelor franceze și belgiene de la Cincu li se vor alătura și cele olandeze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here