Podul de la Voila a ajuns ,,podul suspinelor“ pentru autorități. Este o investiție importantă atât pentru localnici, dar mai ales pentru NATO, fiind singura variant pentru a se ajunge la poligonul de la Cincu. Deși proiectul construirii unui pod nou peste Olt în locul celui existent a fost aprobat, finanțat prin PNDL și încredințat constructorului, lucrările nu au fost demarcate nici la această oră, după mai bine de un an de la predarea amplasamentului. Toate părțile invocă motive care să acopere lipsa lucrărilor, în timp de calea de acces este închisă, mașinile, indifferent de tonaj, fiind direcționate pe o rută ocolitoare greu de străbătut.    Conform autorităților, situația se datorează unui aviz pe care Hidroelectrica se lasă greu convinsă să-l elibereze, dar, așa cum spune constructorul, și de neplata lucrărilor.

Blindatele NATO nu pot ajunge în poligon

Constructorul și-a instalat șantierul la Voila, dar n-a lucrat nimic. Ministerul Apărării a cerut urgentarea construcției, spunând că blindatele grele ale NATO nu mai au cum să ajungă la poligonul de la Cincu.  La rândul său Consiliul Judeţean Braşov, beneficiarul investiției, a cerut constructorului același lucru. Așa cum susține directorul CJ Brașov, vina o poartă Hidroelectrica SA, care nu ar fi de acord cu soluțiile de demolare pentru că se intervine în albia râului Olt.  Podul poate  fi distrus  doar prin implozie sau piconare, ambele variante fiind respinse de Hidroelectrica.

  • Vechiul pod a fost făcut pentru trafic ușor şi, la 60 de tone, nimeni nu garantează că ar rezista. Consider că podul nu trebuia demolat, iar noul pod să fie construit în apropiere. Podul acesta încărcat de istorie trebuia să rămână turistic, pentru autoturisme. Au încurcat lucrurile”, spune Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.
  •  „Toată structura metalică pentru podul nou a fost realizată încă de anul trecut și recepționată în apropierea șantierului și, din păcate, nu ne-a fost plătită”, transmite Daniela Ilie, reprezentantul constructorului.

 Un pod  și 2 ocolitoare

În plenul CJ Brașov desfășurat în data de 30 iunie a.c., aleşii judeţeni au analizat situația investiției de la Voila.

  • „Avem la Voila podul despre care se discută foarte mult în acest moment. Eu cred că se va debloca luna viitoare şi nu vor începe lucrările, ci începe să se demoleze podul actual, pentru că arcele sunt deja făcute, sunt în organizare de şantier. Urmează să fie montate culeele, suporţii podului şi se va da drumul la lucrare, efectiv, astfel încât să  se termine în interiorul contractului, în iunie 2023”, a declarat Şerban Todorica, vicepreşedinte CJ Braşov.

S-a mai discutat și despre  drumul până la poligonul de la Cincu.

  • ,,Sunt necesare  o ocolitoare mică la Cincsor şi una mare la Cincu. Pentru acestea, în 2022 se va realiza documentarea tehnică şi vor trebui găsite sursele financiare, iar la începutul anului viitor se va trece la executarea lucrărilor efective“ a mai spus Tudorică.

Investiție de peste 15 milioane de lei

Amplasamentul pentru construcţia podului de peste râul Olt, pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila, a fost predat încă din  26 ianuarie 2021 către  Asocierea SC Con-A SRL – SC Con-A Operations SRL – SC Drum Inserv SRL, care şi-a adjudecat execuţia proiectului. Valoarea totală a contractului pentru execuţia proiectului „Pod peste râul Olt pe DJ 105 la km 0+660, în localitatea Voila” este de 15.656.698,36 lei, din care 14.422.685,20 lei sunt bani accesaţi prin PNDL, iar diferenţa de 1.234.013,16 lei este asigurată din bugetul judeţean. Durata de realizare a contractului este de 28 de luni, însă constructorul şi-a propus să facă toate eforturile pentru a finaliza lucrările până la 31 decembrie 2021, termen déjà depășit cu 6 luni.   Contractul cuprinde demolarea podului situat pe Drumul Judeţean 105 şi construirea unui pod nou, cu o lungime de 93,95 metri şi o lăţime totală de 13,50 metri. Vor fi executate lucrări de refacere a albiei Oltului în amonte şi aval, vor fi construite rampe de acces, va fi amenajat drumul pe lungimile minime necesare, vor fi deviate rețelele de utilități din amplasament, urmând a fi refăcute utilitățile pe noua structură şi vor fi realizate lucrări pentru siguranţa circulației.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here