Începând de azi, 4 iulie 2022 și până pe 11 iulie 2022, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze alături de părinții lor fișele de înscriere la liceu. Aceasta este etapa în care elevii își aleg opțiunile, în ordinea preferințelor, ulterior urmând să aibă loc repartizarea computerizată. Din cei 4700 de absovenți ai clasei a VIII-a din județul Brașov, doar 3998 au perticipat la Evaluarea Națională. Pentru anul școlar viitor, oferta educațională pentru clasa a IX-a este de 3088 de locuri la liceu, 945 la învățământul dual și 780 la cel profesional. La liceu, la filiera teoretică sunt 1768 de locuri, la cea tehnologică 1032, iar la cea vocațională 288.

Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu?

Prima etapă este cea în care elevii completează opțiunilor în fișele de înscriere. Absolvenții de gimnaziu au la dispoziție o săptămână pentru a completa fișele de înscriere la liceu.
Fișele de înscriere la liceu 2022 pot fi completate cu opțiunile elevilor atât la școală, cât și online, acestea urmând să fie trimise pe e-mail școlii.   Cele trei filiere din care pot alege elevii sunt filiera teoretică, cea tehnologică şi vocațională, iar acestea, la rândul lor, au mai multe profiluri, cu mai multe specializări. După ce și-au stabilit cu atenție opțiunile, elevii pot trece la completarea fișei de înscriere la liceu 2022. Aceștia trebuie să treacă pe fișă codurile opțiunilor, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Codurile liceelor, profilurilor și specializărilor se află în fiecare broșură de admitere.

  Pentru a vedea dacă au sau nu șanse să fie admiși la liceele pe care și le doresc, elevii trebuie să fie atenți la media proprie de admitere, dar şi la media ultimului admis la liceele respective în anul precedent. În cazul în care nu completează suficiente opțiuni pe fișa de înscriere la liceu 2022, elevii riscă să rămână nerepartizați.
Concret, repartizarea se face luând în considerare prima opţiune trecută de elev. Dacă mai sunt locuri la liceul ales, este admis. Dacă nu mai sunt locuri, se trece la următoarea opţiune.   Dar dacă nu sunt suficiente opţiuni trecute în fişă, pe care să le ia în calcul sistemul, candidatul rămâne nerepartizat în prima etapă.

 

  • Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a avertizat Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației.

Anul acesta, la Brașov, competiția va fi foarte strânsă pentru elevii cu medii între 8 și 9,60. Sunt 854 de candidați cu medii între 9,99 – 9,00- 220 având medii între 9,60 și 10)- și alți 881, cu medii între 8,99 și 8,00

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here