Biserica „Sf. Nicolae” din  Hălmeag, a fost sfinţită duminică  3 iulie anul 2022 de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în Duminica a treia după Rusalii. După Slujba de Sfințire, a fost oficiată Sfânta Liturghie la noua biserică aflată în construcţie, care poartă hramul „Sf. Apostol Andrei”.   Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învăţătură prin tâlcuirea Evangheliei din Duminica a treia după Rusalii, despre grijile vieţii, dar a explicat și rânduiala de sfinţire a unei noi biserici.  Preotul paroh  Gheorghe Lucian Streza i-a mulţumit ierarhului în numele comunităţii ortodoxe, pentru împreuna-slujire din această zi de sărbătoare pentru comunitatea satului. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, a oferit acte de cinstire  primarului Comunei Șercaia Cristinel Paltin, lui Alexandru Stănescu de la Muzeul de Etnografie,   consiliului parohial, ctitorilor şi binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de construcție ale bisericii. A participat la eveniment Prefectul de Braşov, Mihai-Cătălin Văsii, căruia i-a fost oferită o icoană a Sfântului Nicolae.

Biserică veche de la 1801

Lucrările de consolidare şi refacere a locașului de cult au fost începute în 2009. Biserica  „Sf. Nicolae” a fost atestată în 1801 și are altarul  în formă de potir, refăcut  în anul 1852. Un an mai târziu Sfântul Andrei Şaguna a oferit bisericii un antimis motiv de bucurie pentru comunitatea ortodoxă din Hălmeag. Biserica adăpostește mormântul preotului protopop Gheorghe Ivașcu care a slujit această biserică vreme de 54 de ani, a cărui pomenire s-a săvârşit în cadrul evenimentului de sfințire.

Hălmeag, satul Ecaterinei Varga

Satul Hălmeag (în germană Halmagen, în maghiară Halmágy) este amplasat în inima Transilvaniei, la 5 km de localitatea Şercaia. Este poziţionat la poalele delurilor subcarpatice, iar de aici ţi se înfăţişează o panoramă ireal de frumoasă. Se mai spune despre Hălmeag că este satul ca o insulă, deoarece este un sat maghiar încercuit de ortodocşi.   O   personalitate cu care se mândreşte Hălmeagul este Ecaterina Varga, denumită şi  „Doamna moţilor”, care s-a născut şi a murit aici.  În curtea bisericii a fost amplasat şi un monument dedicat Ecaterinei Varga, fiică a satului: (1802 – circa 1858), conducătoare a luptei tăranilor din Muntii Apuseni (1840 – 1847). A fost prinsă prin vicleşug, la 5/17 ianuarie 1847, în localitatea Bucium Poieni şi închisă la Alba Iulia, între anii 1847 – 1851.

Foto: jurnalul Trinitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here