FOTO: economica.net

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anul vor depăşi 24 de salarii minime brute ar putea plăti contribuţie de asigurări sociale (CAS) pentru aceste venituri aplicată la un plafon de cel puţin 24 salarii minime brute pe ţară, dacă proiectul de ordonanţă de guvern, aflat acum în dezbatere publică, va intra în vigoare în forma actuală. Schimbările intervin începând cu veniturile aferente anului 2023, se arată în proiectul de OG consultat de Economica.net.

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă care aduce schimbări semnificative Codului fiscal. Acestea sunt cele mai importante modificări aduse persoanelor fizice care încasează venituri extrasalariale, din 2018 încoace, anul introducerii declaraţiei unice care a schimbat paradigmatic Codul fiscal şi (a complicat) relaţia contribuabilului cu Fiscul.

Economica.net vă prezintă în serial cele mai importante modificări care vizează persoanele fizice.

Astăzi vă arătăm cum vor fi afectate persoanele fizice care încasează venituri din activităţi extrasalariale pentru care datorează CAS, dacă proiectul de OG intră în vigoare în forma anunţată de executiv.

Ce se schimbă

Apar plafoane noi de venituri în funcţie de care se va stabili şi plăti CAS pentru anumite venituri extrasalariale. Schimbările se vor aplica pentru veniturile aferente anului 2023, dacă proiectul de OG intră în vigoare în forma anunţată de guvern.

CAS aplicată la plafonul de cel puţin 12 salarii minime brute dacă persoana fizică încasează venituri nete anuale extrasalariale între 12 şi 24 salarii minime brute, propune guvernul în proiectul de OG care schimbă Codul fiscal.

Punctual, persoanele fizice care realizează anual venituri nete cumulate din activităţi independente şi/sau drepturi de autor, cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe economie, ar putea datora CAS la o bază de calcul reprezentând nivelul a cel puţin 12 salarii minime brute pe economie, reiese din proiectul de OG, consultat de Economica.net. Valoarea salariului minim în funcţie de care se determină şi se plăteşte CAS va fi cea în vigoare la termenul de depunere a declarației unice – 25 mai, la fel ca până acum.

Spre comparaţie, în prezent, Codul fiscal prevede că persoanele fizice care realizează anual venituri nete cumulate din activităţi independente şi/sau drepturi de autor, care sunt mai mari sau egale cu 12 salarii minime brute pe economie, fără a se preciza o limită maximă a acestor venituri anuale, datorează CAS la o bază de calcul reprezentând cel puţin 12 salarii minime brute pe economie.

Ce înseamnă plafon de cel puţin 12 salarii minime?

Codul fiscal permite contribuabilului să îşi aleagă baza de calcul la care plăteşte CAS, dar aceasta trebuie să fie cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe economie. Valoarea salariului minim în funcţie de care se determină şi se plăteşte CAS e şi cea în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice – 25 mai.

A doua schimbare

CAS aplicată la plafonul de cel puţin 24 de salarii minime brute dacă persoana fizică încasează venituri nete anuale extrasalariale peste nivelul de 24 salarii minime brute, propune guvernul în proiectul de OG prin care schimbă Codul fiscal.

Concret, persoanele fizice care realizează anual venituri nete cumulate din activităţi independente şi/sau drepturi de autor peste nivelul de 24 de salarii minime brute pe economie ar putea datora CAS la o bază de calcul reprezentând plafonul de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară, reiese din proiectul de OG studiat de Economica.net. Valoarea salariului minim în funcţie de care se determină şi se plăteşte CAS va fi în continuare cea în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice – 25 mai.

Ce înseamnă plafonul de cel puţin 24 de salarii minime brute?

Codul fiscal va permite contribuabilului aflat în situaţia descrisă mai sus de Economica.net să îşi aleagă baza de calcul la care plăteşte CAS, dar aceasta trebuie să fie cel puţin egală cu 24 salarii minime brute pe economie.

Clarificare

Proiectul de OG, studiat de Economica.net, menţine prevederea din Codul fiscal conform căreia persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor nu datorează CAS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

Notă

Măsurile prezentate de Economica.net în acest articol fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care deocamdată nu se aplică. Ca să intre în vigoare proiectul trebuie să fie aprobat de executiv şi publicat în Monitorul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here