Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe s-a prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat. Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial imediat, conform BBC și The Guardian.

Akie Abe, soția lui Shinzo Abe, a ajuns la Nara, unde soțul ei este tratat, potrivit presei japoneze. Fratele său, ministrul apărării Nobuo Kishi, a declarat anterior că Abe primește transfuzii de sânge, potrivit Reuters. El a descris împușcăturile ca fiind un sacrilegiu împotriva democrației, conform The Guardian.

Presa japoneză, preluată de agențiile internaționale, anunță acum că fostul prim-ministru Shinzo Abe a decedat. Suspectul, un bărbat de 40 de ani, a fost reținut imediat după incident.

Aparent, Shinzo Abe a fost împușcat cu o armă artizanală. Imaginile de pe internet arată un dispozitiv relativ rudimentar, cu două țevi legate cu bandă izolatoare.

Abe se afla în orașul Nara pentru a ține un discurs de campanie electorală, înainte de alegerile pentru camera superioară de duminică. Incidentele cu arme de foc sunt rare în Japonia, deținerea acestora fiind strict reglementată.

Imediat după incidentul armat, principalele formaţiuni politice din Japonia şi-au suspendat campania în vederea alegerilor legislative de duminică, informează Reuters, dpa şi Kyodo, citate de Agerpres. Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul său a creat o celulă de criză, toţi membrii cabinetului fiind rugaţi să se reunească în capitala ţării.

Cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei, Shinzo Abe a condus țara timp de peste opt ani, demisionând din motive de sănătate în 2020. Avea acum vârsta de 68 de ani. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here