Ziua de duminică, 10 iulie 2022, a fost una de sărbătoare pentru comuna Hârseni. Pe terenul de sport din satul Hârseni nu aveai loc. Lume multă, de toate vârstele, a participat la ,,Festivalul tradițiilor locale“ din comună organizat de Primăria Hârseni, CL Hârseni în colaborare cu Consiliul Județean Brașov. A fost primul eveniment cultural din comuna Hârseni organizat după pandemie, motiv pentru care cetățenii au ținut să participe în numă mare. Spectacolul a început la ora 13.30, când pe scenă au urcat artiștii și invitații pentru a-și prezenta programul. S-au pregătit și comercianții, care și-au instalat tarabele cu bere, sucuri, mici și proțap spre deliciul participanților.  Primarul comunei, Daniel Dâmboiu, a deschis evenimentul printr-un discurs scurt, după care ansamblurile artistice invitate au urcat pe rând pe scenă.

  • ,,Este primul festival după cei 2 ani de pandemie, iar lumea este doritoare pentru aceste evenimente culturale, iar noi avem datoria de a organiza și a promova tradițiile locului. Avem în comună un ansamblu folcloric, ,,Junii Hârseniului“, care activează de 6 ani sub îndrumarea unui bun instructor, care a atras copiii și tinerii din comună. Este ansamblul care a susținut spectacole la noi în comună, dar și în țară și peste hotare.   Trebuie să ducem mai departe aceste tradiții păstrate de la bunicii noștri“ a spus Daniel Dâmboiu, primarul comunei Hârseni.

A fost așteptat Cristian Pomohaci, invitatul special al festivalului, care a antrenat participanții la joc și la cântec. S-a încins o horă în fața scenei alături de părintele Cristian Pomohaci, prestația artistică fiindu-i răsplătită cu multe aplauze și cu buchete de  flori.

A urmat artistul Flaviu Florea, care a interpretat frumoasele cântece populare care l-au consacrat. Artistul a vorbit publicului despre păstrarea și promovarea tradițiilor locale și a folclorului, singurele care ne definesc ca neam.

  •  ,,Tradițiile și obiceiurile noastre, singurele păstrate din străbuni trebuie continuate, așa cum facem noi, cei mai tineri. Sunt tradiții extraordinare alături de costumele noastre cu care ne mândrim și le purtăm cu atâta dragoste fiind de la bunicii și străbunicii noștri. Suntem la un eveniment deosebit aici, la Hârseni, pentru care mulțumim organizatorilor, primarului Daniel Dâmboiu, care promovează tot ce este specific locului“ a spus artistul Flaviu Florea.

Au ieșit în evidență artiștii și sătenii îmbrăcați în frumosul port popular.

  • ,,Este o adevărată paradă a portului popular aici la Hârseni. Festivalul  are ca obiectiv general  promovarea educaţiei şi culturii tradiţionale locale,  promovarea patrimoniului cultural prin dansuri specifice zonei, prezentarea portului tradiţional şi a muzicii populare româneşti“ a mai spus primarul comunei.

Au încântat publicul  ansamblurile: Făgăraşul, Junii Hârseniului, Ansamblul Clubul Elevilor, interpreţii de muzică populară  Iulia şi Horaţiu Haiduc, Diana Gribicea, Flaviu Florea, CarminaTatomir, Georgiana Pătrânjel, Larisa Bera şi Maria Elena Curticăpean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here