FOTO: Economedia

Prețul carburanțilo la pompele din România a scăzut, astăzi, în trend cu scăderea cotaților din această săptămână pentru țiței (8%) și a cotaților la benzină (9%), atrage atenția Asociația Energia Inteligentă. Astfel, cel mai mic preț conform platformei peco-online în București este de 8,06 lei litru (benzină), respectiv cu 0,59 lei/litru (7%) sub prețul din 30 iunie 2022, o parte urmare a acțiunii Guvernului și altă parte datorită acțiunii furnizorilor.

La nivel european, asistăm în ultima săptămână de asemenea la scădere a prețului la benzină, la nivelul tuturor țărilor, cu un procent mediu de cca 0,5%. Analizând comportamentului benzinarilor români în raport cu cei europeni, putem constata că unii dintre aceștia au reacționat peste cei din alte țări europene, venind cu scăderi superioare a prețului la pompă, mai subliniază Asociația Energia Inteligentă.

Contractele futures pe țițeiul Brent s-au menținut în jurul valorii de 104 dolari pe baril și urmează să încheie săptămâna mai jos decât săptămâna trecută cu 8%, deoarece îngrijorările legate de o recesiune globală care se așteaptă să afecteze cererea de energie au depășit problemele persistente din partea ofertei. Valoarea de referință internațională a scăzut cu peste 6% până acum în această săptămână, urmărind o scădere mai amplă a piețelor de mărfuri, deoarece politica monetară restrictivă a economiilor majore amenința o recesiune economică. Doi dintre factorii de decizie ai Rezervei Federale, Christopher Waller și James Bullard, au susținut creșterea ratelor dobânzilor cu încă 75 de puncte de bază în această lună pentru a reduce inflația aprinsă, reducând în același timp preocupările legate de o scădere economică. Prețurile petrolului au fost în creștere de la inceputul anului cu aproximativ 35% în acest an, deoarece redresarea economică globală de după pandemie a coincis cu perturbarea aprovizionării rusești din cauza conflictului din Ucraina. În cele mai recente evoluții, o rută cheie de export pentru petrolul kazah riscă să fie suspendată, urmare a unei decizii judecătorești a din Rusia de închidere temporară a acesteia. Această conductă încă funcționează și decizia tribunalului rus nu a fost încă sancționată la bursă. Astfel, închiderea conductei CPC probabil va aduce o nouă creștere a cotației țițeiului până la stabilizarea rutelor alternative de transport a țițeiului kazah, arată Asociația.

Totuși IEA prefigurează continuarea tendiței de scădere a cotaților țițeiului sub nivelul de 100 dolari/barilul, respectiv o reducere estimată la 15 – 17.

Această scădere a prețului țițeiului și menținerea măsurii guvernamentale românești de compensare a prețurilor la carburanți și după cele 3 luni de aplicabilitate ar trebui să ducă teoretic la o scădere a prețului benzinei la pompă sub 7 lei per litru de benzină, susține Asociația.

Din păcate, arată Asociația Energia Inteligentă, această potențială scădere a cotaților țițeiului va fi parțial anulată în România de creșterea cursului valutar leu/dolar (creștere de 11% în ultimele 6 luni), de creșterea costurilor de rafinare, a creșterii de transport, asigurări și cel mai probabil de faptul că nu se vor prelungi măsurile administrative de reducere a prețului la benzină, astfel speranța românilor se poate opri doar la scăderea prețului la benzină la sub 8 lei per litru.

Important de reținut că oprirea funcționării anul acesta a Caspian Pipeline Consortium, probabil va determina creșterea din nou a cotaților produselor petroliere și să ne reîntâlnim cu creșteri ale prețului la pompă, conchide Asociația.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here