O frumoasă paradă a straielor naționale s-a desfășurat la Calbor cu prilejul evenimentului ajuns la ediția a IV-a, ,,Ziua portului popular“. Satul a prins din nou culoare prin frumoasele costume naționale purtate cu mândrie de săteni. Și vârsticii, dar și cei mai mici calboreni s-au îmbrăcat în portul popular pentru a-și arăta respectul față de tradițiile păstrate din străbuni. Iar muzica populară și jocul, care au însoțit parada, au completat imaginea portului popular. Au fost aduse în actualitate și vechi obiceiuri care se  practicau în satul Calbor.

  • ,,De Armindeni, 1 mai, feciorii satului puneau armindeni la porțile fetelor. Pentru fetele cu armindeni devenea atunci o obligație să confecționeze borte din mărgele  pe care să le așeze la ferestre, la vedere, de Ispas. Fiecare fată își confecționa și mărgelele pentru că nu se găseau, înveleau boabe de fasole cu staniol și împodobeau borta. O puneau pe casă, între ferestre, să fie văzută de lume. De Ispas, lumea mergea să vadă acele borte de pe casele fetelor. Era un obicei unic la Calbor“ a explicat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Ca orice eveniment al satului și cel desfășurat duminică, 10 iulie a.c., a început la biserică. Locașul de cult a fost neîncăpător, toți participanții fiind îmbrăcați în port popular. În organizarea evenimentului s-a implicat Biserica și Parohia Calbor, dar și Primăria Beclean. La căminul cultural a fost organizată o expoziție a portului popular, iar în stradă jocul specific locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here