FOTO: Economica

Prețurile produselor lactate din Uniunea Europeană au atins niveluri record, iar prognozele pentru final de an nu sunt deloc favorabile. Livrările de lapte crud de la fermieri sunt în scădere, iar marjele acestora sunt grav afectate de creșterea costurilor. În România, numai până în aprilie, fermierii au livrat cu 3,9% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, cel mai semnificativ al doilea declin din UE, după Bulgaria, iar prețurile medii la poarta fermei sunt cu peste 36% mai mari față de anul trecut.

În timp ce prețurile SMP (Skimmed milk powder – folosită pentru producția de iaurturi, deserturi din lapte, înghețată) și WMP (Whole Milk Powder – lapte praf integral) din UE rămân relativ stabile, dar ridicate, iar prețurile la zerul de lapte sunt în scădere, alte derivate din lapte continuă să se scumpească, arată ultima analiză a Comisiei Europene prezentată în cadrul consiliului Agri Fish de săptămâna aceasta.

ceste evoluții susțin prețurile laptelui crud din UE la niveluri record. În mai 2022, 100 de kg de lapte costau în medie, în UE, 47,6 euro, cu 33,2% mai mult decât în perioada similară a anului trecut și cu 3,6% peste luna anterioară.  De asemenea, în luna iunie, prețul mediu crescuse din nou la 48,5 euro / 100 de kilograme.

În România, unde prețul mediu a ajuns la 42,4 euro pentru 100 de kilograme, creșterea este cu aproximativ 36% față de perioada similară a anului trecut. Sunt însă state unde este și cu 68% mai scump  (Lituania). Cea mai mică scumpire în perioada analizată a fost raportată de 0,5%, în Cipru.

Scade și mai mult producția în România, campioană la declin

În ciuda acestui fapt, Comisia atrage atenția asupra faptului că marjele fermelor rămân mici din cauza costurilor ridicate de producție. În plus, din cauza condițiilor meteorologice uscate și calde din timpul primăverii, dar și a utilizării unor cantități mai mici de  furaje, din cauza costurilor ridicate, producția de lapte în UE  este prognozat să scadă mai mult decât se estimase la începutul acestui an (0,4%).

Cum și efectivul de  vaci de lapte este mai mic (-1%), se așteaptă, prin urmare, ca livrările de lapte din UE să scadă cu 0,6% în 2022. În România, în perioada ianuarie-aprilie, livrările de lapte crud de la fermieri au scăzut deja cu 3,9%, a doua cea mai mare scădere după Bulgaria (minus 6,2%).

„Calitatea mai scăzută a ierbii și utilizarea mai redusă a furajelor din cauza disponibilității și a costurilor mari sunt susceptibile de a reduce, de asemenea, conținutul de grăsime și de proteine din lapte, reducând astfel și mai mult disponibilitatea solidelor din lapte pentru prelucrare.

Producția de brânză și de smântână din UE ar putea continua să crească și să reducă disponibilitatea grăsimii din lapte pentru producția de unt și WMP. Se preconizează o creștere a exporturilor de brânză, iar consumul intern de produse lactate ar putea crește ușor în 2022 (0,3 %), în ipoteza unei redresări susținute a vânzărilor cu amănuntul și a serviciilor de alimentație publică, precum și a unei transmisii limitate a prețurilor ridicate ale producătorilor de-a lungul lanțului către consumatori”, se mai arată în analiza Comisiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here