FOTO: G4Media

Seceta din această vară îi determină pe crescătorii de animale să renunțe la unele pentru putea gestiona resursele de hrană, relatează Agrointel.

Fermierul Dragoș Nicolae Staicu, de 20 de ani, din comuna Cața, județul Brașov a păstrat doar 20 de vaci de lapte, din cele peste 100 câte deținea până acum aproximativ două săptămâni.

Susține că seceta l-a determinat să renunțe la aproape tot efectivul de Bălțată Românească cu Roșu, vaci care produceau anul trecut și 2.000 de litri de lapte pe zi.

”De 8 ani mă ocup cu crescutul animalelor, este o meserie moștenită din familie, dar secetă mai mare ca anul acesta nu am văzut. Anul trecut am avut 100 de vaci și 1.100 de oi, acum mai am 350 de oi și până în 21 de văcuțe. Din cauza secetei le-am dus la abator. Nu aveam nici pășune de la Primărie, am fost amânat de pe un an pe altul timp de 8 ani. Aveam nutreț de la tatăl și unchiul meu, care aveau fânețe, dar anul acesta nici acela nu s-a făcut”, a explicat fermierul din Cața.

FOTO: Agrointel

Afacerea cu lapte de vacă este și ea aproape încheiată. Deși până acum furniza lapte unei mari companii de lactate, cunoscută în piață (Hochland), colectând 2.000 de litri de lapte pe zi, acum abia dacă vacile mai pot da câțiva litri de lapte, din cauză că nu au hrana corespunzătoare.

De cumpărat hrană este mai greu, furajele pentru atâtea vaci costă enorm, iar la preț la care se adaugă și costurile cu transportul și plata pentru lucrătorii din fermă, a declarat Dragoș Nicolae Staicu pentru Agrointel.

”Laptele îl dădeam către un procesator mare, printr-o asociație – îl dădeam către asociația respectivă și ei către firmă. Aveam o producție și de 2.000 de litri pe zi. Vindeam laptele de vacă la 1,80 lei. Animalele au tot fost întinerite în fermă, iar hrana le-o asiguram din furaje cumpărate sau ce luam de la tatăl și unchiul care aveau vreo 300-400 de hectare de pământ, cu iarbă, lucernă, siloz. Acum e totul uscat, pur și simplu. Am pus siloz 20 de hectare, dar nu s-a făcut din cauza secetei. Totul este uscat ca-n palmă. Este foarte scump să cumpărăm, apoi mai sunt lucrătorii care trebuie și ei plătiți”, a menționat crescătorul de animale.

Abatorul i-a plătit fermierului pentru o singură vacă 3.800 de lei

Despărțirea de animalele crescute cu atâta grijă până acum acum a fost grea. Compromisul făcut de fermier i-a lăsat un mare gol în suflet.

”Am dat dat vacile la 3.800 de lei bucata și cei 8% la ANAF, nu știu cât a fost kilogramul. Carcasa a fost socotită la 20 de lei pe kilogram. M-au chemat la abator să vin să socotim, dar nu am fost, mi-a fost milă de ele, cum să merg după ce le-am crescut, să merg să văd cum le omoară? Le-am zis să facă prețul cum vor, să socotească, să le ia. Este primul an în care renunț la animale. Pe viitor, ori mai iau 1.000 și ceva de oi, să fac 2.000 la număr, ori mai iau vaci de carne, Angus sau rase de stepă să fie mai rezistente. Nici atâția oameni pentru îngrijirea lor nu mi-ar mai trebui. Acum am 10 ajutoare, dar ferma este tehnologizată, avem muls mecanizat”, a mai spus crescătorul de animale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here