FOTO: Muzeul de Etnografie Brașov
Prima zi a lui Gustar este marcat de numeroase sărbători, cele mai multe făcând parte din calendarul agricol și cel pastoral, cu multiple semnificații, arată Muzeul de Etnografie Brașov.
1 august este Ziua Macaveilor, Macoveiul ursului, Împuiatul urșilor, Ziua Ursului, Paștele vițeilor, Macoveii stupilor, Ziua Crucii de vară Închinarea sau Scoaterea Sfintei Cruci; Sfinții 7 Mucenici Macabei, Cap de post.
Pentru creștinii ortodocși, 1 august înseamnă începerea Postului Sântămăriei Mari, fiind postul care pregătește creștinii ortodocși de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxa în fiecare an pe 15 august.
Această zi este hotărâtă stupilor, când se curăță pentru iarnă, ziua fiind dedicată ”Macaveiului ursului”. De aceea azi se retează, se taie fagurii, luându-se mierea și lăsându-se albinelor numai atât cât le-ar trebui pentru hrana lor de peste iarnă. E ultima zi când se mai colectează mierea în stupi. Pe vremuri, sătenii se ospătau cu vinuri îndulcite cu miere și cu turtiță caldă. Se credea că lumânările făcute din ceară la ”Macaveiul ursului” sunt mai bune de ars. Se scoteau fagurii de miere și toți trebuiau să guste, ca să fie feriți de lupi și urși.
Tot astăzi, se obișnuia să se sfințească la biserică spice de grâu, ale căror boabe erau amestecate cu sămânța ce urma a fi semănată. Astăzi nu se lucrează, nu se mulg nici vacile, ci se dă liber vițeilor să sugă, spunându-se că acum e Paștele vițeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here