Programul ,,bugetare participativă“ ce se derulează la Făgăraș de vreo 4 ani a fost transformat într-o metodă de sifonare a banului public. Sub umbrela votului cetățenilor, sunt aprobate, în cea mai mare parte, proiectele depuse doar de persoanele apropiate conducerii primăriei indiferent dacă acestea sunt utile sau nu urbei. Totodată din pixul primarului și al celor cărora le-a fost atribuită gestionarea bugetului destinat programului, sunt plătite aceleași firme care sunt mereu prezente la lucrările edilitare din oraș. Făgărășenii știu déjà că IC Metal Confex SRL din Drăguș și Petrabog Edil SRL din Breaza sunt favoritele edilului. Și chiar dacă ADP, serviciul public din cadrul UAT Făgăraș, efectuează lucrările, totuși sumele de bani, deloc mici, pleacă din buget spre aceleași persoane alese pe sprânceană. Este al 4-lea an în care Primăria Făgăraș risipește banii făgărășenilor pentru astfel de proiecte.
Viitorul bunicilor, doar cimitirul
Pe lângă această risipă de bani publici, aceiași reprezentanți ai primăriei coordonați de primar sunt și cinici. Au aprobat și realizat un proiect pentru vârstnicii din municipiu, care a fost intitulat ,,Spațiu de mobilitate pentru seniori“, iar în descrierea proiectului semnat de un anume Răzvan Nistor, se stipula ,,cetățenii se pot bucura de această zonă de mobilitate și relaxare îmbunătățindu-și sănătatea fizică și mentală cu ajutorul aparatelor de fitness pentru exterior. Acest obiectiv este amplasat în cartierul Florilor, zona verde din spatele blocurilor de pe strada Narciselor, în continuarea parculețului existent“. Frumoasă descriere, nu? Dar și suma de 71.550 lei. Mergând la fața locului, unde credeți că a fost amplasat acest spațiu pentru pensionarii Făgărașului? În spatele blocurilor de pe Narciselor, chiar în buza cimitirului. După ce își fac exercițiile la aparate și după ce se obosesc dând din mâini și picioare, pensionarii se pot odihni pe băncile montate pe chenarul pavat privind la singura imagine ce li se înfățișează în față, mormintele și crucile din cimitir. Cu alte cuvinte, li se oferă bunicilor noștri un viitor relaxant și sigur! Cât cinism din partea celor care conduc astăzi urbea!
Dezastru în urma șantierului
Firma care a executat lucrările pentru proiectul seniorilor, nici măcar nu s-a obosit să lase locul curat. În jurul suprafeței pavate au fost lăsate la voia întâmplării bolovani, mizerii, o grămadă de nisip, o altă grămadă cu rădăcini, toate numai bune pentru a se răni pensionarii din municipiu dacă vor folosi vreodată ,,locul de relaxare“. Încă odată se poate vedea că firmele care execută lucrări pe raza municipiului nu sunt verificate de nimeni, deși în conturile acestora intră banii făgărășenilor plătitori de taxe și impozite.
O năstrușnicie de 15.000 euro!
În locul seniorilor însă, spațiul a atras copiii din cartier, care curioși fiind se urcă pe respectivele aparate. Am întrebat bunicii care și-au însoțit copiii la spațiul de joacă dacă ar folosi acele aparate. Răspunsul a fost la unision, ,,NU“. I-am întrebat dacă a fost oportun să se cheltuiască din banii făgărășenilor 15.000 euro, atât cât a costat investiția. ,,Nu. Puteau să folosească banii pentru a repara băncile de pe promenadă care sunt sub orice critică, să facă în oraș curățenie pentru că este un oraș murdar. În plus, locul ales este total nepotrivit, lângă cimitir. Să înțelegem că ne trimit direct în cimitir pe noi, bătrânii?“ a spus o pensionară.
Locuri alese după interes
Programul ,,Bugetare participativă“ consumă din banii contribuabililor făgărășeni sume importante de bani. Dacă în primul an, 2019, pentru fiecare proiect se aloca cel mult suma de 50.000 lei, s-a ajuns acum la sume de peste 70.000 de lei sau chiar 100.000 lei. Campionii proiectelor aprobate sunt cam aceleași persoane în fiecare an. S-au umplut curțile școlilor ,,Radu Negru“ și ,,Ovid Densușianu“ de terenuri de joacă și spații de relaxare. Și pentru că nu mai era loc aici, s-au mutat ,,beneficiarii“ și pe la spital.
Alex Luca, veșnicul beneficiar
Alex Luca, prietenul și susținătorul primarului, cel cu 8 clase și alte 2 de profesională, care a fost angajat la Salco Serv ca șef, a avut câștig de cauză în fiecare an prin proiectele depuse. În 2020, a obținut 71.550 lei pentru a realiza ,,Fântâna arteziană din faţa Casei de Cultură Făgăraş“. Suntem în 2022, dar fântâna n-a apărut. În 2021, același Alex Luca a mai primit 71.225 lei cu care să amplaseze prin oraș vreo 5 statii de încarcare a mașinilor electrice. Le-ați văzut pe undeva? Tot în 2021 pentru proiectul lui de amenajare a unui spatiu de relaxare de 400 mp în curtea Spitalului împreună cu dr. Iulia Moroșan a pretins 71.316 lei. De bună seană că a fost aprobat. În 2022 nu s-a lăsat și vrea 87.000 lei pentru niște defibrilatoare. Au mai fost cumpărate defibrilatoare, dar sunt depuse, unde credeți, la CN ,,Radu Negru“.
La CN ,,Radu Negru“ curg proiectele valuri, valuri…
Fără îndoială că banii programului sunt direcționați spre anumiți inși, care își aleg sau le sunt indicate anumite locații pentru proiecte lor. CN ,,Radu Negru“ găzduiește tot felul de amenajări. Nu mai este ce a fost odată acest liceu pe când era condus de un prof. Damian sau profesorul Mihai Novacu sau prof. Rică Judele sau prof. Traian Greavu. În 2020, pentru o ,,tablă digitală“, proiect semnat de Simona Juncu, s-au cerut 71.550 lei din banii publici și, cum altfel, a fost aprobat. Maria Racu, directoarea colegiului, nu s-a lăsat mai prejos, și a depus și ea un proiect în valoare de 71.531 lei pentru a amenaja în curtea școlii un spațiu de relaxare pentru elevi, niște băncuțe, etc. Tot în 2021, s-a aprobat proiectul Mariei Boeriu de amenajare a unui teren de sport cu cauciuc turnat, tot în curtea școlii, de 71.418 lei. Tot la ,,Radu Negru“ au fost depozitate defibrilatoarele cumpărate cu 71.242 lei prin proiectul unei anume Cristina Dudan.
Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“ abundă de proiecte
Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu“ a fost miere pentru cei care au depus proiecte la acest program și care au fost degrab aprobate de gestionarii de la bugetare participativă. S-a umplut și aici curtea școlii de terenuri și spații de relaxare. În 2019, s-a amenajat un spațiu multifuncțional cu 46.400 lei, proiectul lui Iulian Curticăpean. Și directoarea școlii, Iuliana Aldea, acum consilier local, una din rotițele mașinii de vot a primarului, nu s-a lăsat mai prejos și a cerut 45.900 lei pentru un loc de agrement și relaxare în curtea școlii pe care o conduce. Iuliana Burlăcescu a cerut 56.900 lei pentru a face o pistă de alergare prin curtea școlii. În 2021, Iulian Curticăpean a cerut 70.279 lei pentru a face o minitribună în curtea acestei școli. Și pentru că nu mai încap în curtea școlii, se mută și la Generală nr. 4, unitate coordonată tot de ,,Ovid Densușianu“ și a sa directoare. Deci lista continuă.
[…] pe hârtie. În realitate, potrivit Monitorului de Făgăraș, spațiul este chiar lângă cimitir, de care este despărțit de un gard de plasă. Astfel, dacă […]