Artă culinară maiestuoasă, muzică de calitate, port popular și   socializare, astfel se poate descrie evenimentul care a avut loc sâmbătă, 6 august  a.c. la Veneția de Jos. Gazdele evenimentului au fost soții Nicoleta și Alexandru Grancea, adevărați păstrători de tradiții locale, dar  și persoanele care au făcut un scop din promovarea obiceiurilor și tradițiilor din Țara Făgărașului.

Nicoleta Grancea: ,,Promovăm satul, tradițiile și cultura locală“

  • ,,Evenimentul poartă o denumire sugestivă,   ,,Brunch în Veneția Făgărașului”, pentru că vrem să promovăm valorile locale ale satului făgărășean. Noi facem acest lucru de trei ani în încercarea de a promova satul, tradițiile, valorile și cultura locală împreună cu comunitatea din Veneția de Jos. Lumea vine la brunch, mănâncă din rețetele locale gătite de femeile din sat, apoi se merge în   sat, se vizitează muzeul sătesc, biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” care este monument istoric și Casa Memorială Comaniciu. Este vorba despre numeroasele familii de boieri din sat, casa va fi transformată într-un muzeu al istoriei locale și al boierilor care au existat în sat” a spus Nicoleta Grancea, inițiatorul evenimentului și gazda acestuia, economist de profesie, stabilită în București.
  • ,,Avem invitați din toate colțurile țării la acest eveniment, de la Cluj și până în București. Este un eveniment anual organizat cu scopul de a promova satul și tradițiile acestuia. Avem aproximativ 60 de invitați veniți din Germania, București, Brașov și Cluj” a spus Alexandru Grancea, inginer de profesie.

Lumea s-a simțit bine, liniștea, mulțumirea sufletească și relaxarea se puteau citi pe fețele invitaților prezenți la eveniment.

  • ,,Noi suntem din Săcele, de lângă Brașov, și am aflat despre eveniment de la cunoștințe. Este impresionant tot ceea ce se petrece aici, locul este frumos, tradițional, îmi place că nu e balamuc și e liniște. Să te deconectezi de oraș e nemaipomenit, locul este foarte frumos” a spus Cristian Ungureanu.
  •  ,,Mă numesc Gheorghe Butum, a lu Reveicuț cum ni se zice în sat și mă trag din Veneția de Sus, sunt   anteprenor și pendulez între Brașov și Botoșani. Sunt plăcut surprins să văd lumea îmbrăcată în straie populare, mâncarea este de excepție, am ținut neapărat să gust ciorba de fasole și, chiar dacă este de post, am apucat să bag câteva bucăți de slănină în ea. Urda mi-a plăcut foarte mult” a spus Gheorghe Butum.

Primarul Ovidiu Ovesea: ,,Asistăm la promovarea satului făgărășean”

  • ,,Asistăm la promovarea satului făgărășean prin tradiție, muzică și port ajutând astfel fiii satului să se reîntâlnească, aducând un plus de valoare culturii și zonei locale” a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.
  • ,,Noi suntem producători locali. Este o degustare de mâncăruri tradiționale, costume populare și o socializare a oamenilor” a spus Delia Butum, președinta Asociației ,,Mersi Protect” din Veneția de Jos.

Artă culinară de înaltă performanță

Gospodinele din Veneția de Jos excelează nu doar în păstrarea cântecului și a portului popular, ele sunt adevărate profesioniste în ceea ce privește arta culinară.

  • ,,Sunt căsătorită de treizeci și patru de ani în Veneția de Jos, de loc sunt din Bran. Sunt prinsă în activitate, ca și celelalte femei din sat. Eu astăzi am gătit de post: fasole frecată, plăcinte cu mere de post, creste de slănină și din brânza tocată, maturată, am făcut goagăle cu chimen, mărar și boia de ardei dulce. Avem și mâncare de dulce- supă de roșii cu găluște, drob de ied, slănină afumată, caltaboș, salam de casă, brânză de casă, jumări de porc, șnițel de pui, șnițel de dovlecel, de vânătă, ouă fierte, ceaun cu mămăliguță și balmoș” a spus Angelica Comanici.

Noul preot paroh, Olimpiu Fleșariu, a fost și el prezent la sărbătoarea satului.

  • ,,Mă bucur că există în sat acest eveniment. De când am intrat am simțit o pace și o liniște între oameni și nu am cum să nu remarc ținuta legată de portul popular. Am gustat și din câteva produse” a spus preotul satului.

Muzică arhaică

La sărbătoarea satului Veneția de Jos au fost invitați soții Sorin și Liliana Petrișor, o familie de trubaduri autentici din Ucea de Sus.

  • ,,Eu lucrez la Transgaz, locația Șinca, iar soția este secretară la Colegiul Tehnic ,,Alexandru Bărbat“ din Victoria. Noi promovăm muzica tradițională autentică. Eu cânt la tulnic, caval, fluier, tilincă și cobză iar soția cântă la cobză, drâmbă și tilincă. Am fost invitați anual la acest eveniment și mergem în multe locuri în care se promovează astfel de tradiții. Am pregătit pentru astăzi o piesă haiducească din colecția Fabris, Sârba de la Bisoca- zona Buzăului și Hora   din caval. Noi ne ocupăm de muzica predominant arhaică dar cântăm și muzică veche din toate zonele țării” a spus virtuozul Sorin Petrișor.

Ograda venețiană

După vizita la biserica monument istoric și casa boierească, o parte din invitați s-au oprit la unul dintre cele mai pitorești locuri- ,,Ograda venețiană”, proiectul soților Radu și Mihaela Talabă.

  • ,,Este o zonă de agrement și am inițiat acest proiect mai întâi pe plan familial, apoi am dorit să îl extind în vederea promovării frumuseților locale, a tradițiilor, obiceiurilor și portului venețian” a spus Radu Talabă. ,,Mă bucur foarte mult că există asemenea inițiative în comună, într-o perioadă nefastă pentru poporul nostru, când anumiți indivizi tind să lovească în rădăcinile satului românesc autentic cu anumite scopuri bine definite și mascate” a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

În data de 15 august se preconizează o altă promovare a portului popular cu costume din întreaga comună: Veneția de Jos, Veneția de Sus, Părău și Grid. (Ștefan BOTORAN)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here