O imagine plină de cinism a fost astăzi, 10 august 2022, la Compartimentul Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie  de la Sitalul Municipal Făgăraș. Pacienții internați de numai o zi   au fost dați afară din unitatea medicală. 14 pacienți au fost obligați să renunțe la tratamentul absolut necesar care se întindea pe 2 săptămâni și să plece acasă. Cu toate că se știa că timp de 6 luni ei nu vor mai putea beneficia de proceduri și medicație. Motivul este unul cusut cu ață albă. Compartimentul se transformă în secție covid. A fost decizia conducerii spitalului luată marți, 9 august și pusă în aplicare miercuri, 10 august.

Am încercat să obținem o explicație de la factorii de decizie din Spitalul Municipal Făgăraș.

  • Membrii consiliului de administrație nu au luat o decizie în acest sens, așa cum susțin ei.
  • Managerul  Pandrea Mihaela a emis decizia și și-a luat un bine-meritat concediu.
  •  Medicul de la Compartimentul Recuperare medicală  era ocupat cu externările, așa cum a spus.  ,,Nu pot să vă dau explicații, vorbiți la conducere pentru că ei știu totul“ a spus dr. Tudoran Stoenică Alin Mihai.
  • Am vorbit și cu dr. Elena Beldescu, șeful Compartimentului Boli infecțioase, care a declarat că în compartimentul pe care-l coordonează sunt internate 14  persoane cu covid. Acest compartiment are capacitatea de 20 de paturi. ,,Avem 14 pacienți internați acum în secția infecțioase. Este un val acum de bolnavi“ a spus dr. Elena Beldescu.

Saloanele au rămas goale

Oricum, miercuri, 10 august a.c., la ora 13.00, pacienții au fost deja externați, iar saloanele au rămas goale. Doar angajații mai mișunau pe holuri. În schimb nicio internare pentru bolnavii cu covid. Vom urmări situația.

  • Rămâne întrebarea, de ce  luni, 8 august a.c., au fost prmiți la tratamentul de care aveau nevoie cei 14 pacienți dacă se știa că se închide compartimentul? 
  • Cine răspunde de problemele create acestor pacienți?
  • Ce se întâmplă cu cei 20 de angajați din cadrul compartimentului dacă au rămas fără obiectul muncii?

Compartimentul Recuperare medicală, medicină fizică și balneologie  de la Sitalul Municipal Făgăraș are  28 paturi deservite de  20 de angajați: 5 asistenți medicali, 5 infirmiere, 2 kinetoterapeuți, 3 asistenți balneo,  4 maseuri și un medic. Decizia care a dat peste cap buna funcționare a acestui compartiment este semnată de managerul Pandrea Mihaela și directorul medical Ursu Adina și a fost  remisă medicului de secție Tudoran Stoenescu Alin Mihai. Așa cum arată situația, acesta din urmă s-a conformat deciziei fără să-și apere pacienții și subalternii.

Alt compartiment a fost sub lupa conducerii

Situația creată la acest compartiment se aseamănă izbitor cu cea înregistrată în 2020 la compartimentului dermatovenerologie, când dr. Florentina Bica, singurul medic dermatolog  de la acest spital, a fost obligată să elibereze spațiul. La acea vreme, Monitorul de Făgăraș a prezentat situația. ,,Vei fi forţată să te muţi!”  ,,Forţat te duci şi lucrezi acolo!” ,,Te duc în  comisia de disciplină”. Acesta este  modul în care managerul Spitalului Municipal Făgăraş, Mihaela Pandrea, proaspăt înscăunată în funcţie de binomul Câju-Sucaciu, se impune  în faţa medicilor din unitatea medicală. Deciziile ei nu ţin cont de pacienţi şi nici măcar de măsurile de prevenire a infectării  cu coronavirus. Dr. Florentina Bica a trăit experienţa ambiţiilor managerului Pandrea începând de luni, 2 martie 2020. Stresul suportat şi indiferenţa managerului faţă de pacienţi au determinat-o pe dr. Florentina Bica să-şi depună demisia miercuri, 4 martie a.c. Bica este singurul medic dermatolog din Spitalul Municipal Făgăraş, iar plecarea ei  înseamnă desfiinţarea compartimentului dermatovenerologie…(…)“ titra la acea vreme Monitorul de Făgăraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here