A fost un șoc atunci când s-a anunțat că primarul din comuna Jibert, Iancu Boeriu, a fost ucis în bătaie în noaptea de 30 martie 2022. Nici în prezent nu s-a elucidat cazul. Problemele legate de fondul funciar ar fi dus la tragedie. Deși tensiuni au existat în comună pe acest subiect, oamenii legii au privit cu lejeritate amenințările prefigurate în timp. Amenințări au apărut și la Părău. Primarul comunei, Ovidiu Ovesea, a primit amenințări cu moartea de la un cetățean străin de comună, dar care este argat pe proprietatea unui localnic.

  • ,,Bai primare vezi că depășești ori ce limită sar putea sa dai mîna cu tata la subsol“ cam așa a scris pe facebook un anume Vasile M Marius.

Postarea a fost vizibilă pe contul fb al Primăriei Părău, Sedinte Consiliu local Parau, dar ulterior a fost ștearsă. Văzând postarea l-am întrebat pe primarul Ovidiu Ovesea cât de reale ar fi astfel de amenințări?

  • ,,Având în vedere problemele din comună și ce măsuri am luat până acum de când sunt primar, mă duc cu gândul la situații neprevăzute și nu pot fi indiferent la postările de acest gen. Se știe că și la alegerile din 2020 au fost multe amenințări la adresa mea. Sper ca de această dată oamenii legii să își facă treaba“ s-a limitat în declarații primarul de la Părău.

Am încercat să obținem o declarație de la șeful de post, dar acesta n-a putut fi contactat. Ne rezervăm dreptul de a obține un punct de vedere prin intermediul purtătorului de cuvânt al IJP Brașov.

 Metehne vechi contestate de oameni noi

În comuna Părău problemele parcă nu se mai termină. În primul rând aplicarea legilor funciare a fost blocată timp de 30 de ani, motiv pentru care oamenii s-au arătat  tot mai nemulțumiți. De când primar este Ovidiu Ovesea împărțirea terenurilor, arabil, pășune, pădure, a intrat în linie dreaptă. La Veneția de Sus lucrurile s-au clarificat, iar oamenii au fost puși în posesie. Un grup de localnici din sat s-a  ocupat de descâlcirea ițelor încurcate de cei care s-au perindat la conducerea comunei și în comisia de împărțirea a fondului funciar.  Ovesea Dorel,  Gheorghe Butum, Victor Butum, Iulian Hudițian și Pasere Nicolae sunt sătenii care au dus la bun sfârșit problemele legate de împărțirea pământului în satul Veneția de Sus. Pe același principiu s-a procedat la Grid, Părău și Veneția de Jos unde s-a început punerea în posesie, iar marea parte a oamenilor s-a  conformat. Mai sunt însă și nemulțumiți, cei care  vor să folosească în continuare terenurile localnicilor ca fiind moșia lor.

Discuții aprinse în ședința CL Părău

În ultima ședință a CL Părău desfășurată joi, 25 august a.c., discuțiile s-au cam aprins. Și n-au fost legate de rectificarea bugeară, proiect aflat pe ordinea de zi, ci pe măsurile aplicate în comună de conducerea acesteia. Punerea în posesie a terenurilor, în special a fondului forestier,  amenzile aplicate proprietarilor de utilaje ce le parchează pe domeniul public, pășunatul pe terenurile oamenilor, furturile tot mai numeroase de pe terenurile oamenilor sau violența domestică. Amenințarea la adresa primarului a survenit într-un astfel de context.

Scandal și amenzi la scrutinul electoral din 2020

Reamintim că la alegerile locale din 2020, când Ovidiu Ovesea a fost ales primar, în comuna Părău au existat scandaluri privind desfășurarea procesului electoral, iar oamenii au ieșit în stradă la Veneția de Sus.  Au fost înregistrate atunci cel puţin 200 de vize de flotant care puteau influenţa radical opţiunile de vot ale cetăţenilor comunei.

  • ,,Flotanţii, cei care nu trăiesc, aici, cu noi, vor decide din nou soarta comunei noastre ceea ce nu este moral. Vrem un primar pus de noi, care să facă pentru comună ceva, şi nu unul care să aibă alte interese” au spus localnicii atunci.
  • ,,A fost o luptă la baionetă, trebuia să elimin metehnele vechi care s-au aplicat şi în campaniile electorale trecute. Am vorbit în presă despre acest lucru şi în paralel am sesizat toate instituţiile abiltate   pentru a bloca vizele de flotant. Dar eu  am avut  satul de partea mea” a explicat atunci  Ovdiu Ovesea, PMP.

La secţia de votare au fost solicitaţi poliţiştii şi jandarmii când soţia unui candidat  reţinuse buletinele de identitate a doi angajaţi ai firmei care aveau alte opţiuni de vot decât soţul ei. În ziua votului  s-a dat şi o amendă de 2000 de lei pentru abateri de la legea electorală. La Părău candidau și reprezentanţii partidelor mari, PSD şi PNL, care, ba erau angajaţi prin primărie, ba aeau afaceri în satele arondate. Cu toate acestea, cu 15 voturi l-a surclasat Ovesea pe candidatul la funcţia de primar din partea PNL, pe Stoica Ovidiu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here