FOTO: hotnews.ro

87 de milioane de euro pe kilometru, atât ar trebui să coste autostrada de pe Valea Prahovei, conform documentelor consultate de HotNews.ro. Consultantul care elaborează studiul de fezabilitate a analizat mai multe variante de traseu, însă cea aleasă „câștigătoare” vine cu soluții tehnice „aberante”, „fantasmagorice” și „gogorițe” care urcă prețul incredibil de mult. Cifrele și traseul încă nu sunt finale, Grindeanu spune că nu le acceptă, iar opoziția îl acuză și pe el și pe Compania de Drumuri că au scăpat din frâu derularea contractului. Cert e că pentru un Studiu de Fezabilitate ce trebuie finalizat contractual în septembrie 2023, nici măcar nu s-a trecut de prima etapă…

Info pe scurt:

  • Autostrada de la Ploiești la Brașov ar urma să aibă 105 kilometri și să coste 9,118 miliarde de euro fără TVA pentru construcții și montaj, un preț mediu de 87 milioane de euro pe kilometru, potrivit ultimelor calcule consultate de HotNews.ro.
  • Studiul de Fezabilitate trebuia finalizat în 30 de luni, până în septembrie 2023, dar după 18 luni de contract nici măcar nu s-a trecut de prima etapă – întârzierea este uriașă.
  • Potrivit Analizei Multicriteriale etapa 1, document consultat de HotNews.ro, compania care revizuiește studiul de fezabilitate a analizat cinci variante de traseu și a ales o variantă „optimă” în care aproape jumătate din distanța autostrăzii este prin tunel. Proiectantul prevede un tunel de aproape 14km la Câmpina, unde relieful e deschis și permisibil, ba chiar și un tunel de aproape 3 km în câmpie pe centura Ploieștiului. În plus, alte zeci de kilometri de autostradă ar urma să fie construiți pe poduri și viaducte.
  • CNAIR transmite că cifrele și variantele de traseu nu sunt finale, sunt într-o etapă de lucru și se pot schimba, dar că autostrada de pe Valea Prahovei „se prefigurează a fi cel mai dificil tehnic proiect din România, chiar dacă sunt doar 60 de kilometri”. Ministrul Grindeanu spune că nu accepta un cost atât de ridicat.
  • „Analiza de trasee din AMC1 nu este serioasă”, este de părere Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructură. „Dacă tu pui din burtă niște trasee și niște soluții tehnice aberante nu vor ieși că sunt ok. Dacă tu pui tunel de 14 kilometri la Câmpina, Doamne iartă-mă, e o aberație, e o soluție pusă la mișto…”
  • Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că traseul ales de consultant este „o variantă fantasmagorică” și subliniază că una din soluțiile tehnice selectate este o „gogoriță”. „Calendarul contractual a fost complet scăpat din mână de domnul Grindeanu”, spune Drulă.
  • În comparație, CNAIR are semnate deja contractele de proiectare și execuție pe toată autostrada Sibiu – Pitești pe Valea Oltului, cu un cost total de sub 3 miliarde de euro (13,5 mld lei). Cele mai grele sectoare montane pe Sibiu – Pitești, circa 68 de kilometri, costă sub 2 miliarde de euro. Cele mai grele sectoare de pe Ploiești – Brașov ar trebui să aibă o lungime de circa 60 de km.

Citește aici o analiză detaliată realizată de hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here