Romanul „Cartea oglinzilor”, al făgărășanul Eugen Ovidiu Chirovici, este în curs de ecranizare, iar producţia va începe în ianuarie 2023. Russell Crowe va juca rolul unui fost detectiv de omucideri însărcinat să reexamineze un caz brutal de crimă din trecutul său în filmul intitulat „Sleeping Dogs”. Filmul produs de Nickel City Pictures marchează debutul regizoral al lui Adam Cooper, care a scris şi scenariul împreună cu Bill Collage. Crowe îl va juca pe Roy Freeman, care este supus unui tratament de ultimă oră pentru Alzheimer. El este forţat să se confrunte cu impactul unei investigaţii din trecutul său, după ce un deţinut condamnat la moarte pe care Freeman l-a arestat cu 10 ani înainte începe să-şi proclame nevinovăţia. Intrigat şi luptând să-şi recapete memoria, Freeman îl angajează pe fostul său partener pentru a-l ajuta să reînvie cazul şi să descopere adevărul. Împreună, pornesc în dezlegarea unei reţele încâlcite de secrete, forţându-l pe Freeman să facă nişte descoperiri îngrozitoare.

Trilogia, ,,un fenomen editorial internațional“

Romanul semnat de Eugen Ovidiu Chirovici face parte dintr-o trilogie („Cartea secretelor” – 2018; „Cartea umbrelor” – în publicare) şi este singurul titlu al unui scriitor român ale cărui drepturi de publicare au fost vândute în peste 39 de ţări, potrivit editurii RAO.   Considerată de The Guardian ca fiind „un fenomen editorial internaţional”, cartea ne propune istoria unui agent literar (Peter Katz), care în cei cinci ani de carieră a evaluat sute de manuscrise. Niciunul dintre acestea însă nu a reuşit să îi stârnească interesul precum fragmentul trimis de misteriosul Richard Flynn. Student la Princeton la vremea când se petrec faptele din povestirea lui, Richard oferă atât de multe detalii despre uciderea profesorului Joseph Wider, încât Katz nu ştie ce să creadă.

 ,,Un roman cu adevărat genial“

 Eugen Ovidiu Chirovici este primul autor român contemporan al cărui volum   s-a vândut în peste 38 de țări din toată lumea, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania. Drepturile de publicare sunt deținute de Penguin Random House – Century, în Anglia și de Simon & Shuster, în Statele Unite.

  •   „Inteligent și sofisticat. O crimă povestită așa cum Picasso picta tablouri.“ Lee Child
  •   „O intrigă foarte bine pusă la punct. Un roman incredibil şi scris cu măiestrie. Nici nu îţi dai seama că este scris de cineva pentru care engleza nu este limbă maternă.“ Rachel Mills, Peters Fraser & Dunlop (PFD), Londra.
  •  „Un roman cu adevărat genial, care m-a captivat de la prima pagină.“ Francesca Pathak, editor la Century
  •   „O poveste captivantă despre natura iluzorie a percepției şi a memoriei.“ Tammy Cohen

Cine este Eugen Ovidiu Chirovici

Eugen Ovidiu Chirovici s-a născut în 1964, la Făgăraș, într-o familie mixtă, româno-germano-maghiară. În 1988 a terminat Academia de Studii Economice din București  și a lucrat ca  economist. Și-a continuat studiile la Universitatea din Glasgow și a făcut perfecționări la Banda Mondială. A îmbrățișat și o carieră de jurnalist, între 1992 și 2000 a fost reporter, redactor, șef de secție, redactor șef adjunct, și redactor șef la Curierul Național.  În 2000 a lucrat ca director executiv la înființarea B1 TV, pe care a condus-o până în 2002. În același an a devenit consilierul economic al primului ministru Adrian Năstase. Între 2003 și 2007  a fost președintele-secretar de stat al fostei Agenții Naționale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, apoi  până în 2012, consilierul Consiliului director al Băncii Naționale.    A scris articole și cărți și în aceste domenii. A fost  Mare Maestru  în Marea Lojă Națională din România  între 2003 și 2010. Urmând preocuparea  înaintașilor lui, bunicul lui dinspre tată a scris proză și poezie, iar doi unchi ai lui, pe lângă jurnalism  au scris și versuri, s-a îndreptat spre literatură.   În 1989,  revista  Vatra din Tg. Mureș  i-a publicat o proză scurtă. În 1991 i-au apărut primele două romane, Masacrul și Comando pentru general, vândute în câte 100.000 de exemplare și ocupând timp de câteva săptămâni locul întâi în topul României literare. În afară de acestea a mai publicat zece romane, zece nuvele și numeroase povestiri scurte. În 2012 s-a mutat în Anglia alături de soție și fiu   să se ocupe numai de scris. În 2014 i-a apărut în engleză, la o editură relativ mică din SUA , romanul The Second Death (A doua moarte), care fusese publicat mai întâi în română, în 2006. A reușit să publice acest roman, The Book of Mirrors (Cartea oglinzilor), numai în 2017, după multe încercări. Timp de un an l-a oferit la peste o sută de agenții literare americane. În final, zece i-au cerut manuscrisul, dar toate l-au refuzat fără motivație. Dat fiind că numai edituri mici colaborează direct cu autori, a oferit manuscrisul unei asemenea edituri din Anglia. Proprietarul acesteia i-a explicat că romanul este prea bun ca să-l publice el, neputându-i asigura o difuzare și un beneficiu corespunzătoare. De aceea l-a sfătuit să contacteze și alte agenții. De data aceasta, din trei agenții din Anglia, una i-a acceptat romanul imediat și într-o lună l-a și vândut în 30 de țări. Până în 2018, cartea a fost publicată în 39 de limbi, în peste 40 de țări, și vândută în 400.000 de exemplare.  Urmat, în 2018,    Bad Blood (în română publicată cu titlul Cartea secretelor). În  2020, scriitorul s-a mutat la Florența, dar revine periodic la București. Cărțile îi sunt publicate și în română, iar el este în continuare cetățean român.

Cetățean de onoare al Făgărașului

A fost declarat cetățean de onoare al Municipiului Făgăraș în septembrie 2019 de către CL Făgăraș. ,,Ceea ce am realizat datorez în mare parte acestui oraș, educației pe care am primit-o la Liceul Radu Negru, colegilor cu care am ținut legătura. Sunt onorat de această propunere a dumneavoastră pe care o privesc ca pe o obligație. Dacă pot ajuta cu ceva la inițiativele locale, fac tot ce îmi stă în putere să ajut“ a spus Eugen Ovidiu Chirovici la primirea titlului de cetățean de onoare al Făgărașului.  Făgărășeanul și-a lansat romanul și la Făgăraș, în castelul medieval.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here