Un număr de 350 de școli au fost incluse în programul ,,Masă caldă“ pentru anul școlar 2022-2023. Din județul Brașov figurează pe lista Ministerului Educației șase școli. Alocația stabilită pentru acest program este de 15 lei/elev/zi. Săptămâna trecută a fost modificată OUG nr. 105/2022 cu noile prevederi.  Până în prezent nu se știe când se vor putea semna contractele cu firmele care livrează hrana caldă. Cel puțin așa susțin primarii comunelor făgărășene care figurează pe lista Guvernului.

  •  „Sunt incluse școli cu număr de elevi mai mic și asta ne permite să suplimentăm cu 50 de școli lista celor 300 de școli deja aprobate.Vă reamintesc că finanțarea aprobată este de 354 de milioane de lei, este de 10 ori mai mare decât anul 2016, anul în care a început programul masă caldă, cu 35 milioane finanțare. Vă mai reamintesc faptul că am crescut alocația zilnică de la 10 la 15 lei, pentru a preîntâmpina acele situații în care tarifele de 10 de lei nu au fost suficiente pentru a genera atractivitate în rândul operatorilor economici, mai ales în contextul scumpirilor”, a precizat ministrul Educației.

Aceiași bani, școli mai multe

Chiar dacă numărul școlilor și grădinițelor care vor face parte din program a fost mărit cu 50,  finanțarea programului a rămas aceeași. Este vorba despre 147.000.000 de lei pentru anul 2022, iar pentru anul 2023 este prevăzută suma de 207.900.000 de lei.

  • Finanțarea Programului-pilot în perioada desfășurării cursurilor preșcolarilor și elevilor din 350 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2022-2023, se alocă bugetelor locale ale unităților / subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unitățile-pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și Municipiului București, astfel: 2022 suma de 147.000 mii lei, iar în anul 2023 suma de 207.900 mii de lei”, conform actului normativ.

 Șase școli din județul Brașov

  • Comuna Pârău – Școala Gimnazială Pârău – 245 de beneficiari
  • Comuna Ticușu Vechi– Școala Gimnazială Ticușu Vechi – 200 de beneficiari
  • Comuna Lisa – Școala Gimnazială Lisa – 200 de beneficiari
  • Comuna Șoars – Școala Gimnazială Șoars – 198 de beneficiar
  • Comuna Tărlungeni – Școala Gimnazială Tărlungeni – 1.583 de beneficiari
  • Comuna Teliu – Școala Gimnazială Teliu – 495 de beneficiari

Primul an pentru comuna Șoarș

  • ,,Școala Gimnazială Șoarș a fost inclusă în program în acest an școlar, până acum elevii nu au beneficiat de masa caldă. Avem 300 de elevi de la grădiniță și gimnaziu. Până se va semna contractul pentru aceste servicii, vom asigura masa din fonduri locale. Este un proiect comun al primăriei și al școlii care déjà are avizul IȘJ Brașov“ a declarat Silvia Malene, secretarul Primăriei Șoarș.

În școlile comunei Lisa, mâncarea este adusă din Brașov

,,Școala Gimnazială Lisa va derula acest program. Avem 190 de elevi în total, 50 la grădiniță și 140 de la gimnaziu. Anul trecut am avut 200 de beneficiari, iar mâncarea a fost adusă de o firmă de la Brașov care a acceptat tariful de 9,6 lei/elev/zi. Nicio firmă din zona Făgăraș n-a vrut să ne furnizeze hrana la acest preț. În acest an aceeași firmă va aduce mâncarea cadă pentru copii pentru 14 lei/elev/zi“ a declarat Gheorghe Moga, primarul comunei Lisa.

Comuna Părău inclusă în program încă din 2016

Școala din Părău a fost inclusă în programul pilot încă din primul an, 2016. Copiii de grădiniță și elevii claselor I-VIII au primit zilnic o masă caldă cu 3 feluri de mâcare. Copiii erau așezați la mese în containere comandate special pentru acest program.

  • ,,Și în acest an elevii vor avea o masă caldă. Anul trecut au fost prinși în program 245 de elevi, iar în 2022 un număr de 237 elevi. Mâncarea va fi adusă de la firma din Șercaia, Diakonia, la fiecare unitate școlară, Părău, Veneția de Jos, Veneția de Sus. Annul trecut a fost alocată suma de 10/elev/zi, iar pentru acest an școlar vom avea 15 lei/elev/zi“ a spus Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Guvernul a promis…

Era prin  2016  cțnd Guvernul Cioloş a emis OUG  nr. 72 care aproba un program pilot de acordare  de hrană caldă pentru elevii şi preşcolarii din 50 de unităţi şcolare din ţară. Proiectul se numea ,,Masă caldă în şcoli” care era menit să înlocuiască  renumitul program ,,Corn şi lapte”. Din judeţul Braşov a  fost aleasă  şcoala gimnazială  din Părău în 2016. Se voia atunci ca proiectul pilot să fie extins la toate şcolile din ţară, fiind o modalitate prin care se poate reduce abandonul şcolar, care avea o rată, la acea dată, de peste 19%. Dar în anul şcolar următor a rămas tot proiect pilot pentru alte 50 de unităţi   şcolare,  iar în următorul an şcolar tot  pilot pentru alte 50 de şcoli. Din judeţul Braşov au fost inclusă în programul pilot din 2018 şi şcoala din Ticuşul Vechi alături de cea din Părău. Singura schimbare în ultima OUG, cea valabilă în 2019, a fost valoarea pachetului alimentar, care a crescut de la 7 lei/zi la 10 lei/zi. Pentru acest an școlar s-au stability 300 de localități, dar a fost suplimentată lista cu încă 50 de commune.  Departe însă de a se aplica programul pentru toate școlile de la sate din țară. Pentru acești copii,  un astfel de program ar însemna o prezenţă  mult mai bună la şcoală.

Masă caldă la Voila, dar cu bani europeni

Și la Voila a funcționat un program ,,masa caldă“, dar acesta a fost finanțat din fonduri europene.

  •  ,,În acest an nu mai avem un astfel de proiect pentru că s-a încheiat în iulie 2021.  Încercăm să oferim copiilor de la unitățile școlare din comună o masă caldă folosind fonduri locale, dar avem și promisiunea Consiliului Județean Brașov că ne va sprijini“ a declarat Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

Reamintim că Primăria Voila n-a mai aşteptat programul guvernamental şi a căutat soluţii pentru a atrage copiii la unităţile şcolare din comună, reducând astfel abandonul şcolar sau migraţia către şcoli din alte localităţi.  Aşa se face că din 2018 în unităţile şcolare din comuna Voila, preşcolarii şi elevii din ciclul primar au beneficiat de o masă caldă  pe zi printr-un proiect finanţat din bani europeni, în valoare totată de 500.000 de euro. Comuna Voila şi Şcoala Gimnazială Voila au fost parteneri  în cadrul acestui proiect  intitulat ,,Învăţ, mă joc, sunt fericit la şcoală”  finanţat prin Programul POCU, alături de Asociaţia  pentru egalitate de şanse  şi nediscriminare Braşov care avea ca scop reducerea  şi prevenirea abandonului şcolar timpuriu  şi promovarea accesului egal la învăţământul  preşcolar  şi primar. 150 de şcolari şi preşcolari din comuna Voila s-au bucurat de beneficiile acestui proiect  până în iulie 2021.  Au fost incluși în acest program școlile și grădinițele:  Voivodeni,  18 copii de la grădiniţă, la Voila, 14 copii de la grădiniţă, la Sâmbăta de Jos,   53 de copii de la grădiniţă, clasa zero şi clasa a II-a, la Cincşor,  57 copii, iar la Dridif, 14 preşcolari. Meniul a însemnat 9 lei/zi/copil. Prin respectivul proiect a fost reabilitată clădirea grădiniței de la Voivodeni  (au fost refăcute tavanele, pardoselile, pereţii, s-au schimbat geamurile“. Aici Primăria Voila a efectuat lucrări suplimentare precum  instalaţia electrică, acoperişul şi a montat o centrală termică.   La   Cincşor   au fost rehabilitate 3 săli din căminul cultural unde copiii serveau masa. De asemenea, fiecare cadru didactic a primit calculator şi imprimantă pentru o bună desfăşurare a activităţii.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here