FOTO: Adevărul

Consumul de energie electrică poate fi redus cu 5% simultan cu scăderea cu 10% a facturilor, precizează expertul în energie Dumitru Chisăliță, prezentând 6 ipoteze de consum.

„Un preț plafonat pe grupe de consumatorii casnici în funcție de tipul de consum, concomitent cu programe de mediatizare a necesității de economisire a energiei și programe de eficientizare a consumului casnic de energie bazate în primul rând pe schimbarea corpurilor de iluminat și un comportament de creștere a eficienței energiei, ar aduce o reducere a consumului de energie electrică în România cu cca. 5%, dar ar aduce și facturi mai mici la consumatorii casnici care folosesc energia electrică pentru încălzite cu 46% și facturi medii mai mai mici cu cca. 10% pentru consumatorii casnici față de situația din prezent”, susține expertul în energie Dumitru Chisăliță.

Ipoteze de consum

Urmarea unei analize a Asociației Energie Inteligentă se pot identifica următoarele situații pe care le întâlnim în practică:

a) Consumatorii de energie electrică care se găsesc la nivelul subzistenței energetice cu un consum mediu de cca 55 kWh/luna (ipoteză: cca 47% din locuințele din România se găsesc în mediu rural sau periurban și apreciem că se încadrează în această categorie )

image

Consumatorii beneficiază de preț plafonat de 0,68 lei/kWh, factura lunară fiind la un nivel de cca. 37 lei.

b) Consumatorii de energie electrică care se găsesc la nivel mediu de consum de cca. 180 kWh/luna (ipoteză: cca 25% din locuințele din România sunt apartamente cu 1 – 4 camere care nu au sisteme de aer conditionat și apreciem că se încadrează în această categorie)

image

Consumatorii beneficiază de preț plafonat de 0,8 lei/kWh, factura lunară fiind la un nivel de cca. 144 lei.

c) Consumatorii de energie electrică care au un nivel de confort specific secolului XXI cu un consum mediu de cca. 280 kWh/luna (ipoteză: cca 19% din locuințele din România sunt apartamente cu 1 – 4 camere care au sisteme de aer conditionat și apreciem că se încadrează în această categorie)

image

Consumatorii beneficiază parțial de preț plafonat de 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh și preț de piață de cca 2,5 lei/kWh pentru diferența între prețul 255 kWh și consumul realizat, factura lunară fiind la un nivel de cca. 165 lei.

Citește mai multe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here