S-a anunțat cu surle și trâmbițe marea investiție din industria de apărare în valoare de câteva zeci de milioane de  euro.  Ministerul Economiei și Romarm au convenit ca investița să se realizeze la Fabrica de Pulberi din Făgăraș.  S-a vorbit în 2016 despre o nouă fabrică pe platforma chimică de la Făgăraș, s-a reluat discuția  în 2019  când s-a adus în față ,,interesul național“ și ,,dezvoltarea acestei fabrici strategice“.  Dar  totul a rămas la nivel de teorie pentru că fondurile n-au fost alocate investiției. În 2022 însă s-au grupat în jurul acestui ,,interes național“ niște politicieni care au simțit că pot fi  ei ,,băieții deștepți“ din industria de apărare. Așa încât  valoarea investiției a crescut de la zecile de milioane de euro la  sute de milioane de euro. Mai mult, respectivii au vrut ca fabrica să fie construită la Victoria și nu la Făgăraș chiar dacă aici  existau studii, proiecte tehnice și chiar linii de producție.  Intervenția politicului în implementarea proiectelor de investiții din industria de apărare a încins însă spiritele. Sindicaliștii și conducerea Fabricii de Pulberi Făgăraș au contestat vehement mutarea investiției la Pirochim Victoria. Subiectul a ajuns și pe masa Consiliului de Dialog Social din cadrul Prefecturii Brașov și mai apoi la premier și Președinția României. Caz în care a fost blocată intervenția ,,băieților deștepți“ interesați de banii alocați noii fabrici de pulberi. Dar s-a convenit ca SC Pirochim SA Victoria să fuzioneze cu SC Fabrica de Pulberi SA Făgăraș, ambele societăți ale Romarm RA, în sensul ca Pirochim să fie absorbită de Fabrica de Pulberi.  În prezent totul este însă la nivel de birocrație.

De ce Fabrica de Pulberi și nu Pirochim?

  •   Societatea Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș deține deja un studiu de fezabilitate, care poate fi reactualizat în circa 3 luni (conform reprezentanților Iprochim București), iar  efectuarea unui studiu de de fezabilitate pentru platforma Pirochim Victoria ar dura cel puțin 12 luni;
  •   Finalizarea investiției pe platforma Societății Fabrica de Pulberi S.A. ar dura aproximativ 36 de luni, iar pe platforma Pirochim Victoria cel puțin 5 ani, ținând cont și de perioada de testare și omologare a produsului;
  •  Valoarea investiției pe platforma din Făgăraș ar fi mult mai mică în comparație cu  cea de pe platforma din Victoria, fiind vorba de sume de 10 ori mai mici la Făgăraș.
  •   Pe platforma Societății Fabrica de Pulberi există deja tehnologia de producere a pulberilor și o parte din instalațiile necesare
  •   Autorizarea din punct de vedere al protecției mediul este, din punct de vedere tehnic, mai ușor de obținut de către Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș, în condițiile în care aceasta deține deja o instalație de reconcentrare acizi; Mai mult,  Orașul Victoria se află în Sit Natura 2000, o arie protejată care face parte din rețeaua europeană Natura 2000, iar o astfel de investiție ar fi greu de realizat.
  • ,,Fabricarea pulberilor de orice tip a fost sistată în România în anul 2007, odată cu reorganizarea SC UPS SA Făgăraș, în urma căreia instalațiile de pulberi au fost preluate de Societatea Fabrica de Pulberi S.A. Făgăraș și au apărut probleme în obținerea autorizației integrate de mediu. În anul 2018, colectivul de specialiști ai societății a elaborat un program de revitalizare a sectorului de pulberi, care a inclus și un studiu de fezabilitate efectuat de Iprochim București. Considerăm că anumite persoane nu doresc ca pulberile să se producă la Făgăraș“ a explicat Lucian Cupu.

Primăria Făgăraș a cerut falimentul Fabricii de Pulberi SA

De mai mulți ani de zile se dorește reabilitarea fabricii de producere a pulberilor cu simplă bază, dublă bază  și sferică cu dublă bază.  Specialiștii de pe platforma chimică de la Făgăraș au întocmit și un proiect pentru  reabilitarea instalațiilor care sunt în conservare din 2007.

  • ,,S-a făcut un studiu care arăta ce putem folosi și ce nu se mai poate folosi din instalații, costurile ridicându-se la zeci de milioane de euro.  Dar nu s-a putut înainta pentru că reprezentanții Ministerului Economiei, care finanța investiția, s-au legat de faptul că Primăria Făgăraș  a cerut în 2020 falimentul SC Fabrica de Pulberi SA. Ministerul a decis atunci că nu poate investi într-o fabrică aflată la o societate căreia i se cere falimentul.  Atunci unii abia au așteptat să mute investiția la Victoria. Între timp, s-a emis actul normativ care stipula faptul că  orice  societate care își plătea datoriile până la sfârșitul anului plătea doar debitul nu și accesorile. Astfel că dintr-o datorie de aproximativ 2,5 milioane de lei cu accesorii pe care o avea SC Fabrica de Pulberi, am ajuns să  plătim doar 1 milion de lei, bani care au fost plătiți Primăriei Făgăraș. Am depășit impedimentul, doar că interesul pentru investiție s-a stins. Mai mult, a fost emisă și ordonanța prin care societățile industriei de apărare erau scutite de plata taxelor și impozitelor locale.  Sunt filiale ale Romarm care n-au plătit aceste taxe locale, dar la Făgăraș s-au plătit.   După ce a apărut legea nouă, 2018, nu mai plătim taxe locale. Între  timp interesele unora s-au mutat spre Pirochim. Acolo s-a făcut tot timpul doar simplă bază cu materii luate de la Făgăraș. Dublă și triplă bază s-au făcut doar la Făgăraș.  Pirochim este în conservare din anii 2000, nu mai au nimic.  Ne-am adresat  CSAT, Președinției României când am fost avertizați că investiția va fi tot la Victoria indiferent ce facem. Am  semnalat că nu se urmărește interesul național ci un intreres de grup.  Într-un final discuțiile au creat deranj mare, astfel încât se discută despre o fuziune între Fabrica de Pulberi și Pirochim  pentru a se face investiția la Făgăraș. CA de la Romarm a aprobat déjà fuziunea.   Se dorește ca până la finalul anului să se facă fuziunea.  Voi fi primul care va face plângerile penale dacă se va insista să se facă investiția la Victoria“ a explicat Lucian Cupu, președintele Sindicatului Nitramonia-Rompiro și vicepreședintele Cartel Alfa.

 Datoriile Pirochim la bugetul local,  2,18 milioane de lei

Pirochim SA Victoria are datorii față bugetul local al orașului încă din 2007. Sunt restanțe neplătite pentru terenurile și  clădirile deținute  în valoare de 2.189.950 lei. Conform situației înregistrate la Primăria Victoria la data de 9 septembrie 2022, Pirochim înregistra un debit de 751.473 lei pentru impozitul aferent clădirilor, care a atras majorări în valoare de 1.223.321 lei. Conform acestei situații, Pirochim n-a plătit din 2007 niciun leu pentru impozitul aferent clădirilor deținute la Victoria. În cazul terenurilor, situația față de bugetul local este similară. Pirochim datorează 834.034 lei impozit pe teren, sumă ce a atras penalități în valoare de 1.355.915 lei. Pentru a fi recuperată restanța, au existat executări silite.  Fabrica de Pulberi Făgăraș are de plătit la bugetul local suma de 400.000 lei.

 Datorii șterse de ANAF

Pentru întărirea capacităţii de apărare a României, Guvernul a propus ștergerea  datoriilor a 10 companii din industria de apărare în valoare de 137,2 milioane de lei. Acest lucru însemnând salvarea acestora de la faliment.  Astfel că ANAF a emis un proiect de ordin prin care   șterge aceste datorii, pe lista companiilor fiind și Fabrica de Pulberi Făgăraș și Pirochim Victoria.

 România importă pulberi din Serbia

Până când se vor produce pulberi la companiile din industria de apărare, România ia pulberi rusești, via Serbia. Compania germană Rheinmetall a rupt memorandumul cu Romarm pentru construcția unei fabrici de pulberi și explozivi la Făgăraș. Gabriel Țuțu, șeful Romarm, consideră că partea germană a reziliat unilateral contractul pentru că Ministerul Economiei nu a prevăzut bani în buget pentru această investiție. Șeful Romarm susține că negociază acum cu compania americană de construcții și arhitectură Epstein, care ar avea „numeroase contacte” în domeniu. Reamintim că prima fabrică de pulberi a fost construită la Făgăraș în urmă cu un veac.  Ultimele investiții în fabrica de pulberi de la Făgăraș au fost realizate după anul 1991. În anul 2000  a fost pusă în funcțiune o instalație de nitrare, unde putea fi produs TNT. Așa cum a explicat fostul director al fabricii, Nicolae Micu,  instalația de nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ 200.000 euro.   De atunci nu s-a mai investit nimic. A fost perioada în care au intervenit ,,băieții deștepți, care   favorizează importul de pulbere și explozibili din Serbia, țară care importă aceste materiale din Rusia. Când era ministru al Economiei  Virgil Popescu, acesta  anunța că va debloca o primă tranșă de 22 milioane de euro din totalul de 36 milioane de euro pentru construcția unei noi fabrici de pulberi în Făgăraș.   De această investiție trebuia să se ocupe Romarm. Popescu a vândut speranțe făgărășenilor, pentru că a uitat de   alocarea fondurilor promise. A venit ministru al Economiei Claudiu Năsui, dar a ignorant și el investiția.  Virgil Popescu a revenit la Economie ca ministru interimar, dar nici de această dată nu a făcut vreun demers pentru a aloca fonduri.  Acum,   Romarm apelează la un intermediar,  Epstein din SUA, pentru  construcția noii fabrici.

Societatea a trăit din promisiuni politice

Astfel de promisiuni au mai existat și în anii trecuți din partea predecesorilor lui Popescu de la Economie. Nicolae Bădălău promitea în 2019  peste 27 milioane de lei pentru investiția de la Fabrica de Pulberi. ,,La Făgăraş  vor fi concentrate toate pulberile care până acum se făceau răsfirate în toată țara, și pentru obuze mari, și pentru infanterie, absolut toate. Mărim investițiile, creem locuri de muncă și atunci cu siguranță vor crește și salariile“ promitea Bădălău.  În februarie 2022, ministrul Florin Spătaru a vizitat Fabrica de Pulberi și Pirochim. A mers în alai cu psd-iștii Dunca, Rasaliu, primarul Făgărașului.

  • Investim 200 de milioane de lei. Printre altele, vom construi o fabrică de pulberi de la zero. Repornirea motoarelor industriei înseamnă profit pentru economia românească pe viitor. În plus, un plan pe termen lung integrat va presupune specializarea şi atragerea de forţă de muncă tânără, în acest domeniu. Industria de apărare a fost de multe ori un sector lăsat în eşalonul doi. Trebuie să poziţionăm industria de apărare acolo unde îi este locul: ca industrie strategică, spunea ministrul Florin Spătaru. (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here