Foto: M.A.R.C. Media, fotograf Daniel Drăghici

Centenarul Încoronării Suveranilor României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria (1922-2022) a fost marcat și la Făgăraș de Despărțământului ASTRA ,,Ion Codru Drăgușanu“ Făgăraș, care a prezentat  expoziția itinerantă realizată  cu lucrările  artistului plastic Petrică Buhnici, originar din municipiul Codlea. Expoziția se află în Cetatea Făgărașului, iar vernisajul a avut loc vineri, 23 septembrie, începând cu ora 13.00 în Sala Tronului. Publicul numeros i-a avut în mjlocul lui pe  reprezentanții Despărțămintelor ASTRA din Alba Iulia, Sibiu, Codlea, Sebeș, Săcele și prof. univ. Dumitru ACU, președintele ASTRA. Prof. Mihaela Gârlea, președintele Despărțământului ASTRA ,,Ion Codru Drăgușanu“ Făgăraș, a moderat manifestarea, prezentând publicului prezent personalitățile care au susținut alocuțiuni. Prof. univ. Dumitru Acu a vorbit despre relațiile pe care Regii României le-au avut cu ASTRA. Prof. Ionela Simona Mircea de la Muzeul Alba Iulia a prezentat  aspecte din viața și activitatea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, prea puțin cunoscute publicului, Elena Bejenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului, a vorbit despre relațiile Casei Regale cu Cetatea Făgărașului.  A fost prezent și sculptorul Petrică Buhnici, autorul lucrărilor, un pasionat al istoriei României,  care a destăinuit modul în care a luat naștere exponatele.  Mircea Dragoș, președintele Despărțământului ASTRA ,,Nicolae Căliman“ Codlea a vorbit despre importanța acestei expoziții itinerante în anul aniversar 2022.

  • ,,ASTRA respectă istoria și pe înaintași. Acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi aici, în Cetatea Făgărașului. Acolo unde a pus piciorul Mihai Viteazul, primul unificator al țărilor române, ca peste secole Regele Ferdinand să desăvârșească actul de unire“ a spus prof. Mihaela Gârlea.

Vernisajul a început cu o scurtă slujbă religioasă oficiată de protopopul de Făgăraș, pr. Iulian Boac,  pr. Ciprian Bâlbă și pr. Raul Șerban, președintele Despărțământului  ,,Frații Popeea“ din Săcele. Au participat grupe de elevi de la liceele din Făgăraș, de la CN ,,Doamna Stanca“ însoțiți de prof. Corina Drăgoiu, de la CN ,,Radu Negru“ însoțiți de prof. Ioan Streza și de la Liceul Teologic ,,Constantin Brâncoveanu“ însoțiți de prof. pr. Ciprian Bâlbă.

  • ,,Expoziția itinerantă este  înscrisă în seria manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand I și Maria și este formată din  zece busturi ale personalităților care au participat și au contribuit decisiv la mărețul act de la 15 octombrie 1922“ a mai spus  prof. Mihaela Gârlea.

Evenimentul a fost pigmentat cu momente artistice susținute de artista Mioara Marinca și frații  Lorena și Radu Adam din Codlea.    Sunt expuse sculpturile  Regelui Ferdinand I (în dublu exemplar), Reginei Maria, Prim-ministrului Ion I.C. Brătianu, istoricului Nicolae Iorga, Generalului Henri Mathias Berthelot, Mitropolitului primat Miron Cristea al Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitului Nicolae Bălan al Transilvaniei, precum și ale celor doi Președinți ai camerelor Parlamentului României de la acea vreme, respectiv Mihail Pherekyde și Mihail Orleanu. Expoziția va rămâne în Cetatea Făgărașului până la 2 octombrie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here