Angajații din industria de apărare puteau să rămână fără salarii în ultimele luni din acest an. Și asta pentru că bugetul alocat societăților din acest domeniu cu statut special  pentru salarizarea din 2022 era de 77.400.000 lei și nu acoperea ultimele 3 luni din an. Este motivul pentru care marți, 27 septembrie 2022, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică proiectul  pentru modificarea  HG  318/2022 care se referă la aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2022   privind industria naţională de apărare. Vineri, 30 septembrie a.c., a avut loc la Guvern întrunirea Comisiei de Dialog Social.

  • ,,În Comisia de dialog social, am discutat despre Proiectul de Hotărâre Guvernului nr.318/2022 privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2022 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare şi am avizat Legea privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor“ a explicat Lucian Cupu, vicepreședinte Cartel Alfa, președinte al Sindicatului Liber  Nitramoni-Rompiro, prezent la dezbateri.

Pentru anul 2022, fondurile prevăzute pentru finanţarea numărului mediu maxim de personal de 1.380 salariaţi, au fost în cuantum de 77.400 mii lei, care va fi suplimentat cu 25.000.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. La stabilirea sumei de 25.000 mii lei s-a avut în vedere câștigul mediu brut stabilit în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 6.095 lei. Suma asigură   plata salarială a unui număr mediu maxim suplimentar de 425 salariați lunar. Sunt incluse în lista Guvernului:  CN Romarm SA- exclusiv pentru filialele sale, Societatea ROMAERO S.A., Societatea Avioane Craiova S.A., SC IOR S.A. Bucureşti și  SC  Şantierul Naval Mangalia S.A.

  •  ,,Compania Naţională ROMARM – S.A. va include în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 numărul de personal şi fondurile aferente, în vederea redistribuirii şi alocării lunare a sumelor către filialele sale.  Repartizarea numărului de personal şi a fondurilor aferente pentru fiecare filială se face de către Compania Naţională ROMARM – S.A. în baza încărcării personalului aferent capacităţilor de producţie“ mai explică Lucian Cupu.

Pe de altă parte, actul normativ   stipulează faptul că ,,răspunderea privind realitatea, regularitatea şi legalitatea operaţiunilor din deconturile justificative care se referă exclusiv la operaţiuni prin care se justifică cheltuielile cu personalul, prezentate la plată, aparţine exclusiv conducerii executive a operatorilor economici beneficiari de alocaţii bugetare pentru plata drepturilor salariale. Sumele alocate, constatate ca fiind nejustificate, se reţin operatorului economic“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here