Deşeurile vegetale, cum sunt crengile, iarba sau chiar pomii de Crăciun, care dădeau mari bătăi primăriilor, care nu mai ştiau cum să scape de ele la costuri mai mici, pot deveni o resursă. Acest lucru se poate întâmpla prin tocare, ceea ce permite transformarea resturilor vegetale în compost sau chiar combustibil pentru încălzirea locuinţelor. Varianta tocării vegetalelor s-a aflat  în analiza Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov (ADI ISO Mediu Braşov, asociaţie care reuneşte toate primăriile din judeţ. Astfel că  în 29 septembrie a.c. a fost adus la Râşnov un tocător pentru aceste deşeuri. Utilajul este de ultimă generaţie, beneficiind de toate accesoriile necesare transformării crengilor sau altor deşeuri vegetale în materie primă. Maşina poate fi setată astfel încât vegetaţia tocată să aibă diferite dimensiuni, de la o pulbere fină, ce poate fi utilizată aproape instantaneu ca fertilizator natural pentru terenurile agricole, la o tocătură cu granulaţie mare, din care bucăţile de crengi mai mari pot fi folosite ca lemn de foc pentru sobe, iar celelalte fragmente se pot folosi pentru realizarea brichetelor pentru centralele termice.

  •  „Am adus acest utilaj tocmai pentru a vedea cum putem valorifica deşeurile vegetale, inclusiv pomii de Crăciun aruncaţi după sărbătorile de iarnă sau crengile rezultate în urma toaletării spaţiilor verzi. Cu ajutorul acestui utilaj, deşeurile pot fi tocate foarte mărunt, pentru a se face compost. De asemenea, acestea pot fi tocate mai mare, ceea ce permite folosirea lor pe post de combustibil. Un astfel de utilaj poate rezolva o problemă importantă pentru primării, cea a deşeurilor vegetale, care, în anumite perioade ale anului, în special primăvara, sunt produse în cantităţi foarte mari” a explicat Liviu Butnariu, pre;edintele ADI ISO Mediu Brașov.

Utilajul poate fi închiriat

Costul unui astfel de tocător este de aproximativ 200.000 de euro, iar pentru încărcarea lui este nevoie de un alt utilaj.

  • ,,Avem în plan ca la o anumită perioadă de timp să   închiriem utilajul şi să-l punem la dispoziţie tuturor primăriilor din judeţ, pentru a face compost sau tocătură pentru încălzit, ce ar putea fi distribuită inclusiv persoanelor cu o situaţie materială precară“ a mai spus președintele ADI ISO Mediu.
  • Soluții pentru atingerea țintei stabilite la nivelul UE 
  •   „Odată cu alinierea României la ţintele stabilite la nivelul Uniunii Europene, ne-am dat seama că nu putem atinge un grad de deviere de la depozitare de minim 55% sau chiar să ajungem la un minim de 10% deşeuri depuse la rampa ecologică, decât în situaţia în care ne îndreptăm şi către alte categorii de deşeuri, nu numai către cele reciclabile, care reprezintă aproximativ 33% din totalul generat. În aceste condiţii, trebuie să ne concentrăm în special, pe deşeurile biodegradabile, cum sunt resturile vegetale. Acesta este motivul pentru care am decis să evaluăm o instalaţie de tocare a deşeurilor vegetale. Utilajul este unul multifuncţional şi versatil. De exemplu, dacă printre deşeurile vegetale se strecoară sârme, cuie sau alte obiecte metalice, acestea sunt separate” a explicat Adrian Miria, directorul ADI ISO Mediu.  Efecte şi pe termen lung

Testarea tocătorului de resturi vegetale s-a făcut în prezența șefului Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, Mircea Paraschiv.

  •  ,,Iniţiativa testării şi, eventual, a folosirii unui astfel de utilaj este lăudabilă. Prin astfel de operaţiuni se rentabilizează transportul deşeurilor, dar şi coeficientul de depozitare atunci când deşeurile vegetale sunt duse în silozuri sau sunt depuse pentru a se face compost. Este o soluţie pe care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Braşov o aduce în faţa tuturor autorităţilor locale, bineînţeles cu respectarea legislaţiei în vigoare. O astfel de soluţie permite mărirea duratei de exploatare a depozitelor existente, pentru că la acestea ajung tot mai puţine deşeuri”, a declarat Paraschiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here