După 2 ani de mandat,  Legislativul de la Făgăraş este complet, 19 consilieri locali, după ce Dobria Florin şi Leabu Iuliana, ambii PNL, au depus jurământul, validaţi fiind de instanţă. Totodată, se pare, că s-ar fi conturat o nouă majoritate, 10 aleşi locali, cea care până mai ieri forma opoziţia. Un fel de rotaţie ivită pentru a se penaliza derapajele politice ale unor aleşi locali. Şedinţa CL Făgăraş de joi, 29 septembrie a.c. nu a diferit faţă de cele organizate în ultimii 6 ani. Le-ar aduce aminte făgărăşenilor de secvenţe din renumita piesă de teatru ,,Dineu cu proşti“. Personaje, public, recuzită, aplaudaci, vuvuzele, supuşi, tot ce ar fi necesar pentru a organiza un dineu precum în piesa lui de Francis Veber.  Sunt fenomenali actorii noştri! Fiecare invitat la dineu avea obligaţia să ducă cu el câte un prost, iar dintre proştii lor se premia cel mai prost, adică prostul proştilor. Şi politica este mai nou o scenă de teatru, un joc al intereselor. Astfel ies pe bandă primari, consilieri, preşedinţi, parlamentari, cu girul  dat de electorat, care ajung să voteze pentru „binele comun“ fie din neştinţă fie din interes.

Banii publici, miza deciziilor

La „dineul“ de joi încordarea a fost vizibilă, dar ea durează de cel puţin 2 ani. Întrece cu mult trâmbiţatul interes local şi dezvoltarea oraşului. Pentru cei postaţi la butoane, aleşii locali, lozincile bat realizările, manipularea şi minciuna au luat locul adevărului, interesele personale sunt tratate precum ar fi ale întregii comunităţi, iar indolenţa a transformat urbea într-o mlaştină a deznădejdii. Cert este că banii publici sunt miza tuturor deciziilor luate la nivelul Făgăraşului, oraş dominat de  nepotisme şi de grupuri de interese. Aduc doar câteva exemple: ocolitoarea şi împrumutul déjà cheltuit fără ca obiectivul să fie realizat, strada D-na Stanca şi sensul giratoriu de la Spital în care s-au îngropat multe milioane de euro şi care sunt  tot în chinul facerii, mobilitatea urbană şi vorbăria interminabilă ce ar putea deveni subiectul unor schiţe  umoristice, dar care golesc bugetul local pas cu pas, bugetarea participativă înfiinţată pentru apropiaţii celor de la butoanele urbei şi care a umplut curţile a două şcoli de terenuri de sport şi de băncuţe, iar pe vârstnicii urbei i-a trimis în buza cimitirului, locuinţele sociale şi ANL-urile transformate în afaceri de succes pentru ,,supuşii“ edilului, Spitalul acaparat de o „gaşcă“, unde se toacă banii publici sub pretextul salvării oamenilor, etc.

Manipularea vs. legislaţia

Deşi se anunţa o şedinţă lungă a Legislativului, aşa cum arăta ordinea de zi, aceasta s-a încheiat încă de la primul punct, votul asupra acesteia. Aşa cum este procedura unei şedinţe a CL Făgăraş, se votează ordinea de zi cuprinsă în Dispoziţia primarului şi mai apoi Suplimentarele, trecute prin cel puțin o comisie de specialitate. De data aceasta, preşedintele de şedinţă, Mădălin Colibaş, dominat de primar, a supus votului ambele, respectiv  ordinea de zi împreună cu suplimentarele.

  • ,,Vreau să fie respectată legea. Prima dată se votează ordinea de zi cuprinsă în dispoziţia de convocare a şedinţei şi apoi suplimentarele. Eu le voi vota pe amândouă“ a spus Cristina Paicu, USR.

Marius Ludu, PSD,  a prezentat şi articolul de lege care ar fi trebuit respectat. Și  Johannes Klein, FDGR, a cerut să fie respectată legea, argumentându-şi intervenţia prin procedura aplicată în şedinţele pe care le-a prezidat. Lucian Cupu, PNL, l-a  prevenit pe preşedintele de şedinţă că dacă va supune la vot ordinea de zi cu suplimentare, şedinţa se va încheia pentru că nu va fi votată. Cu toate acestea, Mădălin Colibaş a ţinut cont doar de cererea impertivă a primarului. ,,Nu asculta de ei!“. Camelia Crişan, jurista care ţine locul secretarului general, cea care putea stopa incertitudinea, n-a intervenit pentru a impune litera legii în cadrul şedinţei ci s-a mulţumit să spună ,,Cum spuneţi d-le primar!“ După votul negativ, şedinţa s-a încheiat. Numai că primarul care îi învinovăţea pe consilierii locali de situaţia creată invocând, ca de obicei, ,,proiecte  urgente şi de interes local“, alegând doar pe cele care pot sensibiliza votanţii şi nu şi pe cele care risipesc banul public, n-a mai convocat după o oră o şedinţă de îndată pentru a se concretiza respectivele proiecte, aşa cum a mai procedat altădată. Doar s-a victimizat pe reţelele de socializare.

 Dobria Florin: ,,S-a dorit cu înverşunare votarea la comun“

  • ,,Joi, 29 Septembrie 2022, la 2 ani de la alegerile locale am depus jurământul în calitate de consilier local. Deşi am avut parte în ultimele 2 luni de discuţii deloc prietenoase pe acest subiect, într-un final, legea a fost pusă în aplicare. Şedinţa ordinară din data de 29 Septembrie 2022 a avut ca anexă proiectul ordinii de zi format din 31 de proiecte de hotărâre şi punctul 32, Diverse. La începutul şedinţei am fost anunţaţi că au fost aduse, ca şi completare, alte 9 proiecte. S-a cerut votarea ordinii de zi cu tot cu suplimentare, iar colegii consilieri au sesizat că, conform legii, se supune la vot odată ordinea de zi iar apoi suplimentarea. În data de 31 August, la începutul şedinţei ordinare, fiind prezent în sală am avut parte de un caz asemănător la care, s-a votat prima dată ordinea de zi (aşa cum a fost transmisă de prima dată) iar mai apoi a fost supusă la vot suplimentarea ordinii de zi. (minutul 13 din filmul şedinţei). Întrebarea mea este dacă în 31 August a fost normal să se voteze separat ordinea de zi de suplimentare (iar aşa s-a procedat la fiecare şedinţă de până acum) de ce în 30 septembrie s-a dorit cu înverşunare votarea la comun? (Dobria Florin, noul consilier local).

PNL: ,,Consilierii liberali nu vor fi marioneta nimănui“

  • ,,Salutăm decizia recentă a Instanţei de Judecată de a valida mandatele consilierilor PNL Adina Dobrea, Iuliana Leabu şi Florin Dobria, aşa cum era firesc. În ciuda tergiversărilor dlui primar de a introduce pe ordinea de zi depunerea jurământului de către colegul Dobria, acesta a avut loc în şedinţa de joi. Atragem atenţia dlui primar că cei 5 consilieri PNL nu vor fi marioneta nimănui şi nu vor fi unealtă de vot după bunul plac al cuiva. Proiectele adevărate care au sens în dezvoltarea Făgăraşului sunt parte integrantă a strategiei PNL şi vor fi susţinute. Cele care urmăresc alte ţinte, nu pot fi pe agenda Făgăraşului şi implicit a PNL. Mandatele consilierilor PNL sunt în slujba oraşului. Pentru PNL primează respectarea legilor din România, în general, şi proiectele reale de dezvoltare a Făgăraşului, în special. Vă solicităm public, dle primar, să renunţaţi la modalitatea ilegală de a cere consilierilor să voteze zeci de puncte suplimentare pe ordinea de zi, sau votarea punctelor în bloc. Solicităm transparenţă în toate problemele de interes public. Vă cerem să recurgeţi la instrumentul firesc al dezbaterii publice, înainte ca proiectele să fie introduse în circuitul administrativ. Regula e regulă şi ar trebui respectată în primul rând de instituţia Primăriei şi de aparatul Consiliului“.  Persida Ţimboiu – Preşedinte PNL Făgăraş

USR Făgăraş: ,,Nimic nu este mai presus de lege!“

  • Primarul Gheorghe Sucaciu a refuzat, în mod repetat, să respecte o prevedere legală foarte simplă în ceea ce priveşte aprobarea ordinii de zi de către Consiliul Local Făgăraş, obligând, practic, şi consilierii să fie părtaşi la încălcarea legii. De ce? Pentru că dumnealui crede că este mai presus de lege. În şedinţa de ieri (n.r. joi, 29 septembrie), consilierii USR PLUS au solicitat din nou respectarea legii, cu acelaşi rezultat: refuzul primarului de a respecta o procedură foarte simplă. De data aceasta, o parte dintre consilieri au refuzat să mai ia parte la încălcarea legii şi nu au votat ordinea de zi. Vă întrebăm acum şi pe dumneavoastră: ce aţi face dacă vi s-ar forţa mâna să încălcaţi legea? Şi, mai important, vă întrebăm: dacă primarul Gheorghe Sucaciu încalcă, cu bună ştiinţă, o prevedere legală foarte simplă, a cărei respectare nu presupune niciun efort din partea dumnealui, oare ce alte legi, mai greu de respectat, încalcă? Un lucru este foarte clar: consilierii locali răspund în faţa cetăţenilor, dar şi în faţa legii. La fel şi primarul. Nu există nicio scuză pentru încălcarea legii, inclusiv când vorbim de Codul Administrativ, care reglementează organizarea şi funcţionarea administraţiei publice. Îl invităm pe domnul primar să nu se mai plângă pe FB şi să nu mai dezinformeze, ci să convoace urgent o nouă şedinţă de Consiliu Local la care să respecte legea. Atât de simplu este“ (USR PLUS Făgăraş). (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here