Salvamontiștii de la Victoria și jandarmii de la postul Sâmbăta de Sus au intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, pentru salvarea unui cetăţean ucrainean, care s-a rătăcit în Munții Făgraș. Acesta rămăsese  blocat pe Valea Viştea Mare.  Bărbatul nu era echipat și era epuizat.

,,A fost ceață și acțiunea a fost dificilă. S-a ajuns la turistul rătăcit pe la ora 1.00. Acțiunea a durat peste 5 ore până a fost găsit, apoi a fost coborât la baza muntelui. Aceasta a plecat spre domiciliu cu autovehiculul personal“ au spus salvamontiștii de la Victoria.

  • ,,În data de 14 octombrie, în jurul orei 18.00, în urma unui apel pe 112, am primit informația că un turist a rămas blocat pe munte, în zona Viștea Mare, că a pierdut traseul marcat și nu mai știe să coboare. Mai mult de atât acesta era singur și într-o zonă fără acoperire GSM. La momentul apelului ni s-a comunicat că nu are probleme de sănătate. Având în vedere zona greu accesibilă, precum și condițiile meteo de acolo s-a constituit o echipă de primă intervenție, din care au făcut parte salvamontiști din cadrul Salvamont Brașov și 4 jandarmi de la Postul Montan de Jandarmi Sâmbăta. După constituirea echipei, jandarmii și salvamontiștii au început deplasarea către locul unde se afla turistul. În jurul orei 01:00 salvatorii au ajuns la acesta și imediat s-a început coborârea, iar la ora 05:35 acțiunea de salvare s-a încheiat cu succes, turist ajungând în siguranță și fără a avea nevoie de îngrijiri medicale.Deși condițiile au fost foarte grele, vorbim de un traseu lung și dificil, pe alocuri acoperit de zăpadă, parcurs pe timp de noapte, turistul a fost adus în siguranță la baza masivului“ comunică IJJ Brașov.

Jandarmii și salvamontiștii recomandă turiștilor:

 să-și aleagă cu atenție traseele pe care doresc sa le parcurgă;
  • să se echipeze corespunzător pe munte;
  • să se informeze în legătură cu condițiile meteo;
  • să-și cunoască foarte bine capacitățile fizice și să aleagă doar traseele pe care știut ca le pot parcurge.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here