Preţurile ridicate la alimente şi energie scot românii în stradă. Joi, 20 octombrie a.c., sindicaliștii de la Cartel Alfa au protestat  în fața Guvernului României. Peste 5000 de sindicaliști din toată țara au cerut guvernanților soluții împotriva sărăciei. De la Sindicatul Liber Nitramonia-Rompiro Făgăral a participat la proteste o delegație condusă de președintele sindicatului, Lucian Cupu.

  • ,,Fiecare sindicat din cadrul confederației  Cartel Alfa a avut reprezentanți la acest Protest anti-sărăcie. De la Făgăraș am mers la București sindicaliști de la Fabrica de Pulberi și de la UPRUC CTR“ a spus Lucian Cupu, președintele Sindicatului Liber Nitramonia-Rompiro.

Au mai participat la acest protest sindicaliști de la Solidaritatea Sanitară“.   

  • ,,Preţurile la energie, alimente şi alte produse esenţiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiştii şi bancherii iau măsuri care pun presiune şi mai mare asupra cetăţenilor,  iar companiile din energie au profituri record. Costurile aberante la energie şi costurile în creştere ale alimentelor şi ale altor bunuri esenţiale forţează milioane de lucrători să facă alegeri dureroase şi îi împing pe mulţi în sărăcie“ spune Lucian Cupu, vicepreședinte Cartel Alfa.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliştii spun că este nevoie de acţiune imediată în patru direcţii prioritare:

  •   Stoparea creşterii preţurilor
  •   Creşterea salariilor şi pensiilor
  •   Deblocarea negocierilor collective prin modificarea Legii Dialogului Social
  •   Aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi Legii 195/2020

Intreprinderile sunt în pericol de a se închide

  • Atragem atenţia şi asupra faptului că, în contextul actualelor preţuri, foarte multe unităţi economice sunt puse în situaţia de a-şi înceta activitatea, iar cetăţenii români vor fi puşi în situaţii dramatice din cauza superficialităţii cu care este tratată problema la nivel politic. Noul plafon al prețurilor la energie va afecta o serie de societăți considerate mari consumatori, care vor fi obligate să plătească prețul întreg la energie. De la Făgăraș găsim în această situație SC UPRUC CTR. La nivel național sunt multe intreprinderi în dificultate. Cerem să fie găsite soluții așa cum au reușit alte țări din Europa. Ni se cere să fim solidari cu Europa, acolo unde salariul minim este de 1100 euro, în timp ce la noi este de 300 euro”, a mai spus Lucian Cupu.

Protestatarii spun că situația actuală arată  incapacitatea  guvernanților de a lua decizii, incapacitatea lor de a combate sărăcia voită de anumite grupuri a populației României.

  • ,,Este inadmisibil ca băncile în România să facă profit mai mare decât în țările lor de origine, este inadmisibil ca acele companii de tranzacționare energetică să facă mai mulți bani decât au făcut în ultimii zece ani, este anormal ca, în același timp, să avem legi dedicate, ca să se poată lua comisionul pentru diferite acțiuni guvernamentale”, a spus Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.
  •  ,,O listă cu revendicări a fost depusă la Guvern și așteptăm soluții. Am avut intenția de a discuta cu reprezentanții Guvernului, dar ni s-a transmis că nu este niciunul în clădire“ au mai spus sindicaliștii.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here