Simona Halep a fost testată pozitiv cu Roxadustat, la o probă recoltată la US Open, competiție la care a fost eliminată  în primul tur de Daria Snigur, scor 2-6, 6-0, 4-6. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului a anunțat că Simona Halep a fost depistată cu Roxadustat, substanță inclusă pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping din 2022.  Agenția de Integritate din Tenis a suspendat-o provizoriu pe sportivă, care va încerca în perioada următoare să demonstreze că nu a consumat conștientă un medicament care conține substanța. Dacă nu va reuși, va primi o suspendare sinonimă cu finalul carierei. Roxadustatul este inclus în clasa substanțelor interzise al căror consum aduce o suspendare de nu mai puțin de patru ani!

Simona Halep, mesaj după testul pozitiv

Simona Halep a transmis că nu a consumat conștientă acea substanță, găsită și în analiza probei b, și că se simte ”trădată”!

  • ,,Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr! Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat, într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea. În întreaga mea carieră, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, este complet împotriva principiilor și valorilor cu care am fost educată. În fața unei astfel de situații, mă simt confuză și trădată. Voi lupta până la final să demonstrez că nu am luat niciodată conștientă o substanță interzisă. Am încredere că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală. Nu este vorba despre titluri sau despre bani. E vorba despre onoare, despre dragostea pentru tenis pe care o am de 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe rețelele sociale.

Simona a fost ținta controalelor anti-doping

Simona Halep a fost ținta controalelor anti-doping, efectuând nu mai puțin de 53 de teste în ultimii trei ani, atât în cadrul competițiilor, cât și în timpul ei liber, titrează Prosport.ro.   Roxadustat este o substanță interzisă din categoria EPO a Agenției Mondiale Anti-Doping, iar Simona Halep susține că nu a luat-o în mod intenționat.   În urma unui simplu calcul, reiese că Simona a fost testată anti-doping de 109 ori timp de 6 ani, în  schimb, americancele Serena Williams și Sofia Kenin au dat sub 40 de probe de urină și sânge între 2018 și 2020. Programul Anti-Doping din tenis este un coșmar pentru mulți jucători, aceștia plângându-se de solicitările inopinate ale ofițerilor de control anti-doping: „De obicei, vin acasă la tine la 06:00 dimineața, în timp ce dormi. Dacă nu ești acasă, e grav. Într-o zi, Nadal era pe iaht cu prietenii și a fost nevoit să se întoarcă pentru că au venit cei de la WADA să-l controleze”, a povestit Marco Panichi, preparatorul fizic al lui Novak Djokovic, citat de proSport.ro.

Mouratoglou tace

Vineri seara, Gazeta Sporturilor a încercat să ia legătura cu Patrick Mouratoglou, însă s-a izbit de un zid al tăcerii. Francezul nu a publicat vreun mesaj în social-media și nici nu a dialogat cu jurnaliștii care l-au contactat.

La ce este folosită substanța cu care a fost depistată Simona Halep

Roxadustat se folosește împotriva anemiei, este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF și stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.  Sportivii pot folosi această substanță pentru a crește oxigenarea mușchilor, astfel crescând și rezistența la efort fizic.

Sarapova suspendată în 2016

Cea mai cunoscută jucătoare de tenis găsită dopată este Maria Sarapova, care a fost suspendată de ITF în 2016   pentru că a utilizat meldonium, un medicament înscris pe lista produselor dopante. Sharapova  a recunoscut atunci că a utilizat meldonium, susținând că  nu avea cunoştinţă de lista noilor produse interzise.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here