,,Ziua Recoltei“ a fost sărbătorită la Părău duminică, 23 octombrie a.c.  După slujba de la biserică, sătenii s-au îndreptat spre terenul de sport din localitate unde a fost organizat evenimentul pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

  • ,,Este prima ediție a  ,,Zilei Recoltei“ pe care o organizăm la Părău. Atât pentru noi organizatorii, dar și pentru săteni este o încercare, dar sperăm ca un astfel de eveniment să fie un moment de bucurie și de socializare. Avem muzică, dansuri populare, muzică de chitară și multă voie bună. Am ținut să includem în program și un concurs legat de tema manifestării, iar cetățenii comunei s-au mobilizat în acest sens. Avem și câțiva producători locali, dar pentru edițiile viitoare vom invita producători și din alte localități. Este veselie, o atmosferă frumoasă, tocmai ceea ce ne-am dorit“ a declarat Ovidiu Ovesea, primarul comunei Părău.

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Părău și a fost cofinanțat de Consiliul Județean Brașov.

Dansuri populare

De la o astfel de manifestare nu pot lipsi dansurile și muzica populară. În trecut, Ziua Recoltei se prezenta prin culesul viilor, poamelor, grânelor și a tuturor roadelor pământului. Erau câmpurile pline de săteni de toate vârstele îmbrăcați în haine populare, care participau la strânsul recoltelor. Astăzi, o astfel de manifestare este mai mult simbolică, recoltele fiind culese de pe câmpuri mai mult mecanizat. Dar tradițiile se păstrează în satul românesc, chiar și simbolic. Astfel, pe terenul de sport de la Părău au fost montate scena pentru artiști,  corturi unde  producătorii și comercianții să-și expună mărfurile, dar și mese și scaune pentru participanți. Au urcat pe scenă formații artistice și interpreți de muzică populară. De la Șeica Mare din județul Sibiu, au sosit la Părău dansatorii de la ansamblul ,,Florile Visei“, care au încântat publicul printr-un purpuriu de dansuri populare.

  • ,,Ansamblul nostru împlinește 10 ani de la înființare,   2012, și am ținut să prezentăm o suită de dansuri și în Țara Făgărașului, aici la Părău. Am venit cu grupa de tineri, dar ansamblul are și o grupă de copii. Asociația noastră are ca scop păstrarea și valorificarea tradițiilor populare și a dansului popular din zona noastră și din alte zone ale țării“ a declarat Florin Dragotă, instructorul ansamblului, dansator la  ,,Junii Sibiului“.

Au urmat micii artiști de la asociația  ,,Hai la chitară“ din Făgăraș coordonată de pr. Marius Demeter, care au prezentat mai multe piese de muzică folk.  Echipa de dansuri populare de la Clubul copiilor din Făgăraș a prezentat o suită de dansuri populare. Marian Comanici din Veneția, acompaniat de formația Royal, a încântat publicul prezent prin interpretarea sa. Invitat special al evenimentului a fost interpreta Dana Goleț, care a fost aplaudată la scenă deschisă.

Concurs de produse

Organizatorii  au invitat participanții la concursurile tematice incluse în program.

  •   Cea mai mare gutuie/morcov din grădină
  •   Cel mai mic borcan de zacuscă/dulceață din cămară

Alături de gospodari din Părău au participat la concurs și săteni din Veneția, care au adus gutui, morcovi, dar și mici borcane cu dulcețuri sau zacuscă. Deliberarea   s-a realizat sub privirile participanților.

  •  ,,Este un eveniment frumos,   ne-am simțit bine, am ascultat muzică populară, iar artiștii ne-au încântat. Așteptăm ediția următoare“ a spus un localnic de 65 de ani.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii.   (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here