FOTO: digi24.ro

Facturile la energie devin din ce în ce mai mari, pe măsură ce criza energetică se intensifică la nivel european. Ce poate face astăzi orice român ca să reducă factura la energie? Experții consultați de Digi24.ro spun că există diverse strategii: de a rămâne sub plafonul compensat la energie electrică care a fost redus recent de guvern, de a te muta la cel mai bun furnizor cu cel mai bun preț sau de a consuma mai puțină energie la costuri mai mici.

Pentru ca factura să nu mai fie mare, consumatorii casnici au de ales între a-și schimba comportamentul sau a crea eficiență energetică în locuință prin termoizolare sau prin schimbarea de tehnologii/echipamente. „Azi avem nevoie de propriul audit al locuinței.
Luăm facturile de pe ultimele 13 luni și vedem cât consumăm lunar și în ce sezon, apoi le corelam cu toți consumatorii din casă. Grupăm pe categorii și aflăm că iluminatul deja a trecut pe led în multe locuințe, iar atenția asupra aparatelor în standby face să câștigăm câțiva kilowați pe lună”, explică Claudiu Butacu, președintele asociației EFdeN.

O strategie bună este să fii sub plafonare

Legat de cum putem să diminuăm factura la energie electrică, Claudiu Butacu spune că, în acest moment, o strategie bună este să fii sub plafonare.

Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum, spune că „va crește cu siguranță consumul casnic pe măsură ce ne dezvoltăm”. „Și, în mod sigur, vom ajunge la încălzire electrică mai curând decât energie pe gaze, mai ales la țară”, mai adaugă aceasta. Otilia Nuțu face și o recomandare privind reducerea consumului la nivel general. „Pentru iarna asta sunt foarte puține lucruri pe care le putem face, însă lucrul cel mai bun pe care-l putem face este să nu consumăm între anumite ore, care sunt ore de vârf. Spre exemplu, dacă putem să amânăm pusul mașinii de spălat între orele 18 și 22 seara și între orele 7 și 10 dimineața, lucrul ăsta mai reduce un pic din cantitatea de energie care se consumă la vârf. Reducem astfel din costul mare al energiei produsă pe gaz.

Citește mai departe AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here