Consiliul de administrație  de la Ocolul silvic ,,Pădurile Făgărașului“ de la Voila a schimbat recent strategia de coordonare a activității. În ultima întrunire a membrilor consiliului de administrație a fost numit un nou șef de ocol și redistribuite unele funcții. Deciziile CA vor fi puse în practică de inginerul Ionel Lazea, funcționar cu vechime la acel ocol. Inginerul Cătălin Stanciu, cel care a coordonat activitatea în ultimii ani, este responsabil de fondul forestier.

  • ,,Vom avea o mai bună comunicare cu proprietarii de păduri, vrem să schimbăm și mentalitatea oamenilor în relația cu ocolul și transparență totală în  activitatea noastră. Vrem să fim corecți, dar în același timp și realiști pentru că munca noastră este pentru membrii ocolului, pentru a putea deservi populația cât mai bine“ a spus ing. Ionel Lazea, șeful Ocolului ,,Pădurile Făgărașului“.

Zvonul că ocolul și-ar pierde din suprafața de pădure este infirmat de șeful de ocol, care susține contrariul.

  • ,,Ocolul de la Voila nu se desființează, dimpotrivă activitatea va fi extinsă. Vrem să mărim suprafața de pădure pe care o administrăm și suntem în discuții cu unele primării și cu composesorate. Acolo unde sunt probleme, precum comuna Hârseni, am fost în ședința CL pentru a analiza situația și a găsi soluții avantajoase. O bună comunicare poate rezolva problemele ivite. În privința prețurilor la masa lemnoasă, acestea sunt stabilite de Legislativ prin HCL. La Hârseni vom da lemn de foc dacă este de acord CL Hârseni. De asemenea, purtăm discuții și cu Comunele care au plecat la alte ocoale silvice. Ocolul nostru este în centrul Țării Făgărașului, o poziție bună pentru localnicii care au nevoie de avize, aprobări, nu trebuie să meargă până la marginea județului, la Arpaș, la Șercaia pentru o semnătură sau să aștepte răspunsuri de la Romsilva care are o structură stufoasă. Este și interesul primarilor să funcționeze acest ocol“ este de părere Ionel Lazea, șeful ocolului silvic de la Voila.

Patru ocoale silvice în zona Făgărașului

O sursă bună pentru completarea bugetelor locale  ale primăriilor  provine din administrarea pădurilor comunale încredinţată ocoalelor silvice. Tocmai de aceea  primarii laolaltă cu consilierii locali se îndreaptă spre acele ocoale silvice care oferă cele mai bune condiții financiare din administrarea pădurilor.  Sunt multe mii de hectare de fond forestier care aduc venituri considerabile ocoalelor şi implicit proprietarilor de păduri.  În Ţara Făgăraşului sunt patru ocoale silvice care administrează pădurile,  două private, Ocolul Pădurile Făgăraşului cu sediul în Voila, Ocolul Pădurile Şincii cu sediul în Şercaia,  și două patronate de Romsilva, respectiv   Ocolul silvic Arpaş şi Regia silvică Romsilva, filiala Făgăraş. Primăriile sunt reprezentate în conducerile ocoalelor silvice, respectiv  în consiliile de administrație ale acestora, de persoane desemnate de consiliile locale.

Goana după hectare și bani

În ultimii ani, primăriile au migrat de la un ocol silvic la altul, sperând că vor obține din valorificarea masei lemnoase venituri mai mari și deopotrivă corect calculate. La Ocolul Silvic Arpaş au ajuns pădurile comunale de la Ucea, Voila, Viştea, Sâmbăta în defavoarea ocolului de la Voila. Şi Ocolul de la Făgăraş a primit noi membri care au părăsit ,,Pădurile Şincii” de la Şercaia, precum  primăriile de la Şercaia şi Şinca Nouă.     Și Comuna Şoarş  cu cele 3200 de hectare de pădure comunală   a încredinţat administrarea pădurii Ocolului Silvic Rupea.  Tot acolo au fost încredințate pădurile comunale de la  Cincu şi Jibert.

La Ocolul Voila, cea mai mare suprafață  din pădurile comunale făgărășene

Ocolul de la Voila administrează cea mai mare suprafaţă de pădure, 21.000 de hectare din care peste 6.600 ha sunt păduri comunale. Acest ocol silvic  administrează pădurile comunale de la  Mândra, Lisa, Beclean, Recea, Hârseni, Făgăraș, dar și de la mai multe composesorate. La Ocolul silvic de la  Voila  sunt 25 angajaţi, ingineri (5), pădurari și personal administrativ.  Ocolul ,,Pădurile Şincii”  administrează o suprafaţă mult mai mică decât ocolul ,,Pădurile Făgăraşului”, primăriile membre fiind Șinca, Drăguș, Părău. Romsilva administrează pădurile statului prin ocoalele silvice de la Făgăraş unde s-au înscris primăriile Șercaia, Șinca Nouă, şi de la Arpaş unde și-au mutat pădurile comunale Voila, Viștea, Sâmbăta, Ucea. În fiecare an ocoalele silvice stabilesc amenajamentele silvice şi tarifele practicate, care sunt, conform legii, aprobate în consiliile locale.  (Lucia BAKI)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here