FOTO: alba24.ro

Asociația ”Energie Inteligentă” face pentru  alba24.ro o analiză legată de necesitatea clarificării bâlbelor din ordonanțele de urgență de plafonare a prețului la energie.

Legea condiționează obținerea unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică.

Președintele asociației, Dumitru Chisăliță, una dintre cele mai critice voci în ceea ce privește măsurile contradictorii adoptate de Guvern, semnalează probleme mari pentru cei care nu trimit declarația la furnizorul de energie electrică.

Practic, cei care nu vor face asta vor plăti cu 60 – 90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care s-ar fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege.

Analiza președintelui Asociației Energie Inteligentă, Dumitru Chisăliță

”Așa cum ne-am obișnuit pe parcursul ultimului an avem din nou o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată.

Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum, a determinat acest nou haos.

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declar pe proprie răspundere că se ăncadrează în una din situațiile prevăzute de lege.

  • utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
  • au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, pentru întreg consumul realizat;
  • familii monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani,
  • respective 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
    au mai multe locuințe, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh
  • nu au mai multe locuințe, dar au adresa de domiciliu diferită de adresa de reședință, și pot și doresc să beneficieze de preț plafonat la energie electrică sub 1.3 lei/kWh

În lipsa acestei declarații depuse la furnizor, anterior lunii de livrare, un consumator chiar dacă are aceste drepturi, nu va beneficia de ele în luna de livrare.

Dar, modul în care a fost scrisă această lege duce la o măsură hilară. Legea stabilește că prețul plafonat sun 1,3 lei/kWh se aplică exclusiv pentru ”locurile de consum de domiciliu/reședință”.

Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclsuiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură data de preț plafonat la un singur loc de consum.

Află aici ce se întâmplă dacă nu trimiți declarația la furnizorul de energie electrică

Document: declarația pe proprie răspundere, modelul pus la dispoziție de Electrica, poate fi vizualizat AICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here