Campania „Eco Atitudine”, derulată în judeţul Braşov de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu (ADI ISO Mediu) Braşov va continua se va desfăşura şi anul viitor, cu ediţia a III-a. Protocolul de colaborare între ADI ISO Mediu şi instituţiile partenere a fost semnat joi, 22 decembrie, la sediul Consiliului Judeţean Braşov, astfel că poate începe pregătirea campaniei din anul 2023, una care va avea o miză importantă: informarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la Sistemul Garanţie Returnare, care ar urma să intre în vigoare în luna noiembrie a anului viitor.

  • „Acest sistem va veni cu schimbări importante în ceea ce priveşte colectarea PET-urilor, dozelor de aluminiu şi a sticlelor. Conform noilor reglementări, din luna noiembrie a anului viitor, 90% din aceste deşeuri reciclabile ar trebui să intre în Sistemul Garanţie Returnare. Împreună cu partenerii noştri, va trebui să pregătim populaţia pentru implementarea acestui sistem”, a declarat preşedintele ADI ISO Mediu, Liviu Butnariu.

Două ediţii de succes

Prima ediţie a campaniei a fost în perioada 2019 – 2020, iar a doua în perioada 2021 – 2022. Prin această campanie, până acum, au fost distribuite în şcoli sau instituţii cutii speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. De asemenea, în unităţile de învăţământ au fost organizate ore de ecologie, prin care elevilor li s-a explicat modul în care se poate face colectarea selectivă, dar li s-a prezentat şi importanţa reciclării.

  • „Activităţile didactice au fost interactive şi adaptate categoriilor de vârstă. Strategia campaniei a fost să le prezentăm celor mici importanţa colectării selective, pentru că ei sunt in vector de comunicare important în familie. În plus, prin această campanie «creştem» cetăţeni cu eco-atitudine”, a mai spus Liviu Butnariu.

Pe de altă parte, înainte de a semna acordul de colaborare, reprezentanţii instituţiilor partenere au menţionat că Braşovul s-a implicat foarte mult în ediţiile anterioare ale campaniei. 

  • „Dacă oamenii nu se implică, rămânem cu nişte hârtii. Sunt convins că şi ediţia de anul viitor va fi una de succes”, a declarat reprezentantul uneia dintre instituţiile semnatare ale protocolului.


Protocolul de colaborare a fost semnat între ADI ISO Mediu Braşov, SC Reciclyng International Magazine SRL, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, Agenţia de Protecţia Mediului Braşov, Garda Naţională de Mediu prin Comisariatul Judeţean Braşov şi ADI Intersal (asociaţia de dezvoltare intercomunitară în domeniul salubrizării, din care fac parte comunele Prejmer, Hărman, Teliu, Vama Buzăului, Sânpetru, Măieruş, Părău).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here