Fostul şef al DIICOT, Codruţ Olaru, se pensionează la 49 de ani. Va avea pensie de 50.000 lei/lună, mai mare decât salariul ultimelor luni. Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul ”privind eliberarea din funcţia de procuror militar la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii a domnului general-maior magistrat Olaru Codruţ – pensionare, la data de 31 decembrie 2022”.  În 29 noiembrie, preşedintele a semnat decretul ”privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Olaru Codruţ din Ministerul Apărării Naţionale, la data de 31 decembrie 2022”.

 Codruț Olaru este născut în 6 august 1973 și a absolvit în 1995, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, fiind licențiat în drept. Totodată, are o diplomă de masterat, la aceeași universitate, absolvită în 2005. În 2007, a absolvit Colegiul Național de Apărare, la Universitatea Națională de Apărare Carol I. El are și un doctorat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Înre 1995 și 1999 a fost procuror la Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău Justiție, se precizează în CV-ul său. Din 2000 până în 2002 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău Justiție. Codruţ Olaru a fost, între 2002 și 2004  procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău. Până în 2007, a fost procurorul-șef al DIICOT Bacău. Din 11 ianuarie 2007 până în mai 2013, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. El a candidat şi pentru funcţia de procuror general. Între 16 mai 2013 și 16 mai 2016 a ocupat funcția de adjunct al Procurorului General al României. Din 2016, a deținut funcția de general de brigadă magistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.

Acuzat de plagiat

Olaru a fost acuzat că şi-a plagiat întreaga teză de doctorat intitulată „Particularităţile criminalităţii organizate în România”, coordonată de ministrul Justiţiei Tudorel Toader, conform Pressone, care a susţinut că teza de doctorat, susţinută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, are 250 de pagini, toate copiate din diverşi autori români, dar şi din surse online. Codruţ Olaru a afirmat, însă, că lucrarea este scrisă de el: „Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat el la acel moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here